Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:20 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comuna Cumpăna a îmbrăcat haine de sărbătoare la cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Internaţional „Rodul Pământului” (galerie foto)

ro

30 Sep, 2019 00:00 1907 Marime text
Satul românesc este locul care respiră şi trăieşte odată cu tine, locul care vorbeşte despre viaţă, despre puterea omului de a stăpâni şi de a cunoaşte, în care valorile morale şi spirituale se păstrează şi se perpetuează. Producători agricoli, crescători de animale şi meşteri populari au participat la cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului internaţional „Rodul Pământului“, dedicat pământului, gastronomiei româneşti şi internaţionale, bogăţiei etnografice şi folclorice, desfăşurat în localitatea Cumpăna, în perioada 28-29 septembrie 2019.
 
La eveniment au luat parte producători agricoli, crescători de animale, meşteri populari şi gospodine din România, Bulgaria, Turcia, Grecia, Republica Moldova, care şi-au prezentat hărnicia şi priceperea în bucătărie, dar şi la lucrul câmpului.  Festivalul a debutat, sâmbătă, cu parada portului popular, la care au participat ansambluri din judeţ şi din străinătate, dar şi reprezentanţi ai comunităţilor cu care Cumpăna este înfrăţită. Tinerii, îmbrăcaţi în costume populare, au mers pe traseul Troiţă -Biserica „Sfânta Maria“ - Stadionul Cumpăna, pe acordurile fanfarei RAJA Constanţa.
 
După deschiderea oficială a evenimentului, au urmat ateliere de gastronomie aplicată, concursuri de sculptură în fructe şi legume, spectacole de muzică populară, fiind deschise, de asemenea, o expoziţie cu vânzare a recoltei pământului şi o expoziţie de promovare turistică şi gastronomică.
 
Primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju, a întâmpinat oaspeţii cu pâine, sare şi must. Voia bună a fost întreţinută de ansamblurile folclorice „Muguraşii Cumpenei”, „Izvoraşul Dobrogean”, „Flori dobrogene”, „Aromân Dor”. Pe scenă au mai urcat echipa de gimnastică a Clubului Victoria Cumpăna, copiii de la Școala de Dans Sportiv „Twins Club” din Cumpăna, cei de la trupele Mini Dancers, Dream Dance, Dance4you, Crazy Kids.
 
„Avem invitaţi primari, din localităţile înfrăţite (din România, dar şi din afara ţării), directori din instituţiile deconcentrate ale judeţului Constanţa, reprezentanţi ai ministerelor, adică oameni care iubesc pământul, roadele pământului şi oamenii! Pe mine mă bucură tinereţea acestor copii, elevi, care fac parte din ansamblurile din 17 localităţi ale judeţului Constanţa. Avem şi 5 judeţe care şi-au trimis ansambluri la noi. De asemenea, au venit ansamblurile din comuna Capaclia (Republica Moldova), din municipalitatea Mahala din Raionul Cernăuţi (Ucraina). Însă important este că bunul Dumnezeu ne-a dăruit soare, pământul să se zvânte, iar expozanţii prezenţi la Cumpăna să poată să aibă vânzare la preţ de producător”, a declarat primarul comunei Cumpăna, ec. Mariana Gâju. 
 
Printre invitaţi s-a numărat şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Țuţuianu, care a menţionat că vine de fiecare dată cu plăcere la Cumpăna şi că oamenii de aici respectă tradiţiile româneşti şi tradiţiile dobrogene. „Vin cu plăcere în Cumpăna. Aici sunt oameni deosebiţi, oameni calzi şi vedeţi ce zi frumoasă de toamnă este, ca sufletul oamenilor din Cumpăna. Cumpănenii sunt oameni deosebiţi, care respectă tradiţiile româneşti şi tradiţiile dobrogene“, a punctat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Țuţuianu.
 
Primăria şi Consiliul Local Cumpăna au avut pregătite şi zeci de surprize pentru participanţii la eveniment. Pe scenă au urcat Stelu Enache, Balcanic Show, Mirela Pană, Cabaretul Unique, ansamblul Folcloric „Elpis” din Constanţa, Polifonic Band, 3 Sud Est. De asemenea, duminică a fost prezentată şi degustată cea mai mare plăcintă dobrogeană, care a măsurat peste 50 de metri. Seara s-a încheiat cu un spectaculos foc de artificii.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii