Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:51 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Adio, dar rămâi cu mine! Fundaţia Fantasio lasă din mână Pavilionul Expoziţional Constanţa abia după 15 ianuarie

ro

05 Dec, 2014 00:00 3037 Marime text
În urmă cu cinci ani, prin Hotărârea nr. 137/05.05.2009, Consiliul Judeţean Constanţa a aprobat transmiterea în administrarea Fundaţiei Fantasio Constanţa a imobilului Pavilion Expoziţional Constanţa. Fundaţia Fantasio a fost înfiinţată pe 25 martie 2005, printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean Constanţa. Din luna ianuarie a acestui an, la conducerea fundaţiei se află Cristina Moldovanu.
În şedinţa de miercuri a CJ Constanţa, pe ordinea de zi s-a aflat un proiect de hotărâre pentru modificarea HCJ nr. 199/03.10.2014 privind încetarea dreptului de administrare a Fundaţiei Fantasio Constanţa asupra Pavilionului Expoziţional Constanţa, proprietate publica a Judeţului Constanţa. Proiectul a fost votat de toţi consilierii prezenţi, astfel că Pavilionul va reveni Consiliului Judeţean După data de 15 ianuarie 2015.
 
„Având în vedere că preluarea în administrare de către Consiliul Judeţean Constanţa a Pavilionului Expoziţional Constanţa presupune un volum mare de materiale şi de mijloace care trebuie inventariate şi că este necesară o evaluare din partea unei persoane autorizate, care să stea la baza stabilirii tarifelor de închiriere, Hotărârea nr. 199/03.10.2014 nu a putut fi dusă la îndeplinire, astfel că a devenit necesară prelungirea termenului până la data de 15 ianuarie 2015“, a explicat, miercuri, în cadrul şedinţei, vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir.
Potrivit actului constitutiv, Fundaţia Fantasio are ca obiectiv „dezvoltarea unei vieţi culturale - diversificate şi competitive - ca element definitoriu pentru afirmarea identităţii şi coeziunii sociale în spaţiul cultural dobrogean“.

Cristinel Dragomir - „«Ia de-aici cincizeci de mii, dă-mi cincizeci de mii». Asta e miştocăreală“

Precizăm că, în luna iunie, aflam că între CJC şi Fundaţia Fantasio s-a rup lanţul de iubire, cele două entităţi ajungând în instanţă, prima solicitând pretenţii de la cealaltă. În relaţiile calde de până atunci dintre cele două a intervenit Curtea de Conturi. „S-a făcut o plată nelegală pentru Zilele Recoltei (n.r. Sărbătoarea Recoltei şi a vinului dobrogean). Este celebrul dosar în care este anchetat şi preşedintele (n.r. Nicuşor Constantinescu), unde noi am contestat decizia Curţii de Conturi în instanţă, dar s-a suspendat procesul, întrucât este dosar penal. DNA a cerut suspendare. Ca atare, acea decizie, care eu consider că este făcută în mod abuziv, pentru că şi în alţi ani s-a făcut şi n-a fost considerată plată nelegală. Anul trecut aşa a fost decizia. Noi am contestat-o în instanţă, că altă cale de atac nu avem, dar pentru că s-a suspendat acum, noi avem obligaţia de a duce la îndeplinire decizia“, declara, în luna iunie, Cristinel Dragomir. „Trebuie să recuperez, dar de la cine să recuperez? De la Fundaţia Fantasio, care e fundaţia Consiliului Local şi a Consiliului Judeţean?! Dacă ne va obliga instanţa să ne dea banii înapoi, o să le dăm noi mâine, facem o hotărâre de Consiliu, «ia de-aici cincizeci de mii, dă-mi cincizeci de mii». Daca trebuie, da, dăm mâine o hotărâre de Consiliu, le dam 50 de mii, ne plăteşte a doua zi şi am recuperat banii. Asta e miştocăreală“, explica vicepreşedintele CJC, Cristinel Dragomir, la vremea respectivă.

O ultimă finanţare nerambursabilă - 250.000 de lei pentru Sărbătoarea Crăciunului

Dar de ce abia după ce Nicuşor Constantinescu a scăpat frâiele conducerii CJC, fiind suspendat din funcţie, se duc la îndeplinire aceste decizii ale Curţii de Conturi? „Avem o recomandare de la Curtea de Conturi, iar noi nu suntem Gică Contra. Pentru a evita orice discuţie, vom retrage dreptul de administrare a Fundaţiei Fantasio asupra Pavilionului Expoziţional. Curtea de Conturi susţine că fundaţia nu poate administra pavilionul, pentru că ea nu este instituţie publică, asta deşi acţionari la fundaţie sunt Consiliul Local Municipal Constanţa, cu 50%, şi Consiliul Judeţean, cu 50%“, a ţinut să precizeze Cristinel Dragomir.
Şi directorul executiv al Fundaţiei Fantasio, Cristina Moldovanu, susţine că în prezent se desfăşoară activităţi pentru preluarea Pavilionului Expoziţional de către CJC la data de 15 ianuarie. „S-a stabilit că este nevoie de un evaluator care să stabilească tarifele pe viitor pentru spaţiile din cadrul pavilionului. Este destul de multă muncă birocratică de făcut, de aceea am ajuns la un acord şi am prelungit termenul de predare a Pavilionului pentru începutul anului viitor“, a explicat Cristina Moldovanu. Până atunci însă, Fundaţia Fantasio beneficiază de o ultimă finanţare de 250.000 de lei, acordată de CJC în baza Legii nr. 350/2005, pentru Sărbătoarea Crăciunului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii