Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:18 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A noua ediţie a festivalului de lupte tătăreşti „Kureş”, desfăşurată în comuna Cumpăna

ro

21 Jul, 2016 00:00 3448 Marime text

 
În această sâmbătă, pe stadionul din cadrul Complexului Sportiv „Victoria” din comuna constănţeană Cumpăna, va avea loc festivalul de lupte tătăreşti „Kureş”, ajuns deja la cea de a noua ediţie. Ca de obicei, stadionul din Cumpăna va răsuna în acordurile muzicii tradiţionale, căci fiecare rundă a întrecerii se desfăşoară în ritm specific minorităţii turco-tătare.
 
Printre invitaţii la eveniment se vor afla Muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat, consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Ali Bozcaliskan, preşedintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Gelil Eserghep, precum şi preşedintele Uniunii Democrate Turce din România, Osman Fedbi. Prefectul judeţului Constanţa, Adrian Nicolaescu, va fi şi el prezent la eveniment, însoţit de subprefecţii Ersun Anefi şi Accoium Mustafa Levent. Evenimentul este organizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cumpăna.
 
Conform tradiţiei, învingătorii luptelor kureş trebuie să ridice „premiul“ în spate şi să danseze pe muzică tradiţională. Luptele kureş sunt un sport al bărbaţiei, dârzeniei şi, totodată, cea mai curată întrecere sportivă, în care nu există lovituri şi nu ai voie să ţii adversarul decât de un brâu înfăşurat în jurul mijlocului. Este permisă orice mişcare, însă niciunul dintre luptători nu trebuie să scape din mână centura adversarului.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii