Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
05:43 14 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

12.186 de elevi primesc burse şcolare în semestrul II Făgădău vrea majorarea burselor de merit şi a celor sociale

ro

30 Mar, 2016 00:00 6766 Marime text

 
În şedinţa Consiliului Local Municipal (CLM) Constanţa din 9 septembrie 2016, aleşii aprobau includerea în buget a sumei de două milioane de lei pentru acordarea a patru tipuri de burse şcolare: de performanţă, de merit, de studii şi sociale. Conform situaţiei transmise municipalităţii de către Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, beneficiarii acestor burse au fost 9.513 elevi din ciclul gimnazial şi din cel liceal. Astăzi, consilierii municipali vor supune la vot un alt proiect de hotărâre, prin care se aprobă numărul şi cuantumul burselor aferente semestrului II al acestui an şcolar pentru elevii din învăţământul preuniversitar de stat. 
 
În primul semestru al anului şcolar 2015-2016, în baza situaţiei înaintate de ISJ Constanţa municipalităţii, 115 elevi au primit burse de performanţă, 8.281 - burse de merit, 482 - burse de studiu şi 635 - burse de ajutor social. Cuantumurile stabilite atunci au fost: 25 de lei/lună - bursa de merit, 25 de lei/lună - bursa de studiu, 75 de lei/lună - bursa de ajutor social, 100 de lei/lună - bursa de performanţă.
 
În şedinţa de astăzi a CLM Constanţa, viceprimarul cu atribuţii de primar al Constanţei, Decebal Făgădău, va supune la vot un nou proiect de hotărâre, prin care se va aproba numărul total al burselor care se vor acorda în semestrul II al acestui an şcolar elevilor din clasele V-XII din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat. Potrivit documentului, numărul total al burselor şcolare propuse a ajuns la 12.186, dintre care: 106 - burse de performanţă, 11.097 - burse de merit, 213 - burse de studiu şi 770 - burse de ajutor social.
 
Şi pentru ca bucuria elevilor şi, implicit, mulţumirea părinţilor să fie „stimulate”, Făgădău a propus şi majorarea cuantumului pentru două dintre cele patru tipuri de burse şcolare. Astfel, dacă bursele de merit şi cele de studiu rămân cu valoarea neschimbată (25 de lei/elev/lună), elevii ce vor fi răsplătiţi pentru performanţă vor primi 200 de lei/elev/lună, iar beneficiarilor burselor de ajutor social li se vor da câte 100 lei/elev/lună. Aceste majorări ale cuantumurilor au fost posibile întrucât, pentru anul în curs, suma totală prevăzută în bugetul municipal pe 2016 a fost majorată faţă de anul precedent, ajungând la 3.000 de lei.

Top 3 al burselor de performanţă şi de merit

Potrivit listei unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat pentru care au fost aprobate burse, topul trei al liceelor merituoase îşi păstrează configuraţia. Pe cea mai înaltă treaptă a podiumului este Liceul cu program sportiv „Nicolae Rotaru”, cu 30 de burse de performanţă. Aceasta este urmat de Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, cu 11 burse de performanţă, Liceul Teoretic „Ovidius” şi Liceul Teoretic „Decebal”, cu câte şapte burse de merit, iar „menţiunea” îi revine Liceului Teoretic „Traian”, cu trei burse de performanţă.
 
În ceea ce priveşte şcolile generale, topul performanţei este alcătuit din: Şcoala Gimnazială nr. 29 „Mihai Viteazul”, cu 13 burse de performanţă, Şcoala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Ţiţeica”, cu zece burse de performanţă, şi Şcoala Gimnazială nr. 12 „B.P. Hasdeu”, cu patru burse de performanţă, iar locul patru a fost împărţit, la egalitate de burse (două), de şcolile nr. 24 „Ion Jalea” şi nr. 43 „Ferdinand”.
 
În privinţa burselor de merit, topul liceelor arată astfel: locul I - Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” (1.087), locul II - Liceul Teoretic „Ovidius” (1.052), locul III - Liceul Teoretic „Traian” (986), iar locul IV i-a revenit Liceului Teoretic „Decebal” (649). Cele mai multe burse de merit pe semestrul II al anului şcolar 2015-2016 vor merge la elevii Şcolii Gimnaziale nr. 24 „Ion Jalea” (393), clasamentul fiind completat de Şcoala Gimnazială nr. 39. „Nicolae Tonitza” (380), Şcoala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Ţiţeica” (314) şi Şcoala Gimnazială nr. 37, cu 278 de burse de merit.

Citeşte şi

Ti-a placut articolul?

Comentarii