Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:20 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Mondială a Toaletei. Câți români trăiesc fără baie în locuință

ro

19 Nov, 2021 11:16 1371 Marime text
  • În fiecare an, la 19 noiembrie, se marchează Ziua mondială a toaletei ("World Toilet Day").

Scopul este de a atrage atenţia asupra faptului că circa 3,6 miliarde de oameni de pe glob trăiesc fără acces la canalizare în condiţii de siguranţă. Se doreşte, de asemenea, abordarea crizei globale de salubritate, pentru a atinge obiectivul 6 de dezvoltare durabilă (ONU): apă şi canalizare pentru toţi până în 2030, conform https://www.worldtoiletday.info/.

Ziua de 19 noiembrie a fost desemnată de ONU ca Ziua mondială a toaletei, în iulie 2013, prin Rezoluţia "Igiena pentru toţi". 

Aproximativ  673 de milioane de oameni practică defecația în aer liber, conform Wikipedia.

UN-Water este convocatorul oficial al Zilei Mondiale a Toaletei. UN-Water administrează site-ul oficial al Zilei Mondiale a Toaletei.
 
Ziua Mondială a Toaletei este marcată de campanii de comunicare și alte activități. Evenimentele sunt planificate de entități ONU, organizații internaționale, organizații locale ale societății civile și voluntari pentru a sensibiliza și a inspira acțiuni.

Toaletele sunt importante, deoarece accesul la o toaletă funcțională în condiții de siguranță are un impact pozitiv asupra sănătății publice, demnității umane și siguranței personale, în special pentru femei. 
 
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, în România, 1,7 milioane de familii trăiesc fără baie în locuință.

Ponderea locuinţelor din România care nu au o toaletă în interior este de peste zece ori mai mare decât media din Uniunea Europeană, arată datele pulicate de Eurostat la finalul anului trecut.
 
Sursa foto: Pixabay
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii