Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:32 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Roberto Tortora, președintele asociației RESTO

ro

01 Apr, 2022 14:42 1740 Marime text


Ales recent în fruntea asociației RESTO, care reprezintă interesele agenților economici care dețin restaurante, cluburi, baruri, beach-baruri, terase, saloane de evenimente, operatori de plaje, Roberto Tortora va explica, în emisiune, ce responsabilități are în noua sa calitate. 

„Am venit în România în 1995, ca un simplu turist și am avut o atracție pentru această țară. Una dintre atracțiile principale au fost cordialitatea excesivă a oamenilor”

De aproape doi ani, împreună cu zeci de operatori de plajă din Mamaia, asociația pe care Roberto Tortora o conduce încearcă să convingă autoritățile că plajele lărgite trebuie exploatate în așa fel încât să mulțumească turiștii.

„Eu sunt născut la mare și mă simt mult mai acasă, cum s-ar spune”

„Am vrut să obțin un subsector de plajă și am licitat la mai multe zone și, din întâmplare, am câștigat două subsectoare de plajă”

„A fost un pic greu cu partea birocratică pentru că m-am trezit cu o problemă de autorizație (...) a durat un an și jumătate până când am reușit s-o obțin pentru un beach bar. (...) După care am intrat să cunosc un pic sistemul, aici, în Constanța. Am reușit să îmi fac prieteni din alte acitivăți similare ale mele”

El a precizat că nu a avut nevoie de ajutor în demersurile sale. 




„Am reușit să fac două subsectoare de plajă la un nivel destul de ridicat. (...) Al treilea an, am primit steagul albastru ca plajă privată și a fost un moment destul de interesant pentru mine. De regulă, „blue flag” luau structurile mai mari”

„Din păcate, între timp, Mamaia nu mai este cea a fost. În loc să apară hoteluri, au apărut blocuri”  

El a precizat că a fost o problemă cu înnisiparea în urmă cu un an. 

„Operatorii economici, care facem activități de beach bar, avem obligația (...) de a oferi turistului servicii maxime”

„La momentul actual, ele s-au intabulat, dar problemele sunt la fel - nu se întâmplă absolut nimic. Mă refer la partea de exploatare a lui (n.r. - a terenului)”

„Există o lipsă de interes pentru turismul corect (...) noi, operatorii, vrem turism corect. Noi trebuie să avem condițiile”

Din punctul lui de vedere, soluția este un compromis, „destul de delicat”, precizând că plaja ar trebui împărțită în trei zone. 

Roberto Tortora a afirmat că scopul asociației RESTO este de a optimiza lucrurile, de a aduce la normalitate relația dintre operator și insituție; „noi am semnat un parteneriat cu instituțiile profesionale, la nivel european, unde putem să perfectăm angajații pe care îi avem”. 

„Ne dorim să avem o reprezentitivitate puternică pe litoral”

„Vreau să am o întrevedere cu domnul primar (n.r. - Vergil Chițac). Să facem acțiuni preventive de control, ca să-i educăm, nu să venim să-i arătăm cu degetul. (...) Atenționezi și sugerezi soluția pentru remedierea deficiențelor”

„Dacă la următorul control, operatorul nu a remediat problema, se consideră rea-intenție și va fi sancționat”

„Trebuie să existe niște cursuri de management de turism (...) a doua optimizare - nu ne limităm numai la interția pe care o creează timpul. Sunt foarte mult cetăți și crame care se pot vizita”

El este de părere că asociația trebuie să contribuie atât la creșterea turismului, cât și a calitățiii.


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii