Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:21 26 05 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ZIUA LIVE Augustin Dobre, locuitor al blocului afectat de incendiu, detalii despre trăirile din acea noapte

ro

19 Jan, 2022 14:07 1809 Marime text


Augustin Dobre, locuitor al blocului afectat de incendiu este invitatul de astăzi, 19 ianuarie, de la ora 14.00, la ZIUA LIVE.

Acesta ne vorbește despre modul în care s-au scurs cele 30 de zile de la producerea incendiului pentru cei afectaţi, dar și despre stadiul în care se află acum lucrările de la bloc, pentru ca locatarii să se poată întoarce la casele lor.


„Nouă 30 de zile ni s-au părut un an. Am încercat să ne mobilizăm ca să începem readucerea la viața a complexului, a ceea ce numim casă. (...) am rămas printre prieteni, printre amici, alții trag pe cât posibil să se mute în apartamentele lor”

„Au fost locatari printre noi care, când lucram la curățarea demisolului, au fost cu măști care se folosesc la lucrul cu vopsea. (...) Negreala care ne-a rămas, de abia s-a curățat. Nu mai zic de aerul pe care l-am inhalat”

„Undeva în jurul orei 00.00, m-am dus în dormitor, am adormit. Soția mi-a spus „trezește-te, se aude o alarmă!” (...) este negru afară. Când am deschis ochii, tavanul dormitorului este negru. M-am dat jos din pat de urgență, m-am dus la balcon, se vedea negru afară. Să deschid geamul, să văd ce se întâmplă. Foc și fum a venit în casă. Am țipat la soție și i-am spus să fugă, luăm foc. Am fugit pe casa scării, era totul afumat (...) a căzut și curentul. Fiind în picioarele goale, nu pot să rezist afară. Am intrat în casă, auzeam vocea soției cum țipa în disperare. Am realizat că nu am niciun telefon, să sun pe nimeni, să chem un ajutor. Norocul nostru a fost, la parter, am dat să ieșim prin partea stângă... era foc, nu se mai putea ieși de acolo”

„Mașinile pe partea dreaptă ardeau. Nu puteam ieși pe acolo, pentru că ne loveam de acele mașini care ardeau”

„În curtea interioară, nu-ți dădeai seama ce se întâmplă” 

„Nimeni nu își imaginează ce înseamnă să fii în acel șoc”

„Soția striga în disperare (...) unii nu înțelegeau ce se întâmplă”

„Între timp, veniseră salvarea, pompierii și cei de la poliția locală. Este un șoc, o dramă foarte puternică pe care am trăit-o”

„Știi cum e? Când ești cu ei (prieteni - n.r.), te întărești. Când ești acasă și pui capul pe pernă, apar... (...) vise. Sunt niște chestii care vor rămâne”

„Încă din prima săptămână de la incendiu am încercat (...) să vedem la ce costuri se ridică”

„Fiind șocul foarte mare, ne-a fost greu. Și perioada de așa natură...”

„Contul este postat pe pagina de Facebook și în online”

„Mulțumim Arhiepiscopiei (...) care au îndemnat parohiile (...) să vină în sprijinul nostru. (...) Primăriei, care a trimis poliția locală să ne păzească apartamentele, bunurile. Poliția locală și în momentul de față de este la bloc, păzește complexul 24 de ore din 24. Le mulțumim din suflet!”

„A treia zi, cei de la Polaris s-au sesizat și ne-au ajutat să strângem mizeria” 

„În urma incidentului, am realizat că nu mai au valoare nici banii, nici lucrurile, nici statutul. Important este că am supraviețuit toți, suntem în viață. (...) Ne-am dat seama că, noi oamenii, trebuie să fim mai buni. Să fim uniți”

„Ne vom ajuta și ne vom sprijini cu toții, ca să ne întoarcem la ceea ce numim casă”.

„Sunt costuri foarte mari care ne implică pe noi toți (...) Orice bănuț ne ajută în reconstruirea și readucerea complexului la viață”

„Mulțumim Primăriei (...) care a organizat Crăciunul la Pavilionul Expozițional și a chemat toți copii. (...) Să-i facem pe ei, copiii, să nu simtă. Cu toate că este greu, și acum vin copii, se uită la balcon - „casa mea, trebuie să ne mutăm!”

Cei care doresc să ajute, pot face donații, în continuare, în contul asociației de proprietari. 

IBAN: RO77BTRLRONCRT0525818102 RON

Titular: Asociația de proprietari Prel. Sergent Nicolae Grindeanu Nr.6 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii