Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:28 25 06 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua internaţională a diversităţii biologice Peștele, o sursă esențială de proteine pentru miliarde de oameni

ro

22 May, 2022 09:20 478 Marime text
"Building a shared future for all life", foto: Pexels Ziua internaţională a diversităţii biologice, marcată anual la 22 mai, a fost stabilită prin Rezoluţia 55/201 din 20 decembrie 2000 a Adunării Generale a Naţiunilor Unite, iar scopul ei este acela de a creşte gradul de înţelegere şi de conştientizare a problemelor legate de biodiversitate.


La 22 mai 1992, a fost adoptat, cu prilejul Conferinţei de la Nairobi, textul Convenţiei privind Diversitatea Biologică. Principalele obiective ale acestei Convenţii sunt conservarea diversităţii biologice, utilizarea componentelor sale într-un mod durabil şi partajarea corectă şi echitabilă a beneficiilor care decurg din utilizarea resurselor genetice.


În 2022, Ziua internaţională a diversităţii biologice este sărbătorită sub sloganul "Building a shared future for all life", care se referă la construirea unui viitor comun pentru întreaga viaţă de pe pământ. Sloganul a fost ales pentru a continua să creeze un impuls şi sprijin astfel încât noul cadru global post-2020 pentru biodiversitate să fie adoptat la viitoarea Conferinţă ONU privind biodiversitatea #COP15, care va avea loc în China, se menţionează pe site-ul www.cbd.int.


Biodiversitatea rămâne răspunsul pentru multe provocări ale dezvoltării durabile. De la soluţii bazate pe natură la climă, probleme de sănătate, securitatea alimentară şi a apei, şi până la mijloace de trai durabile, biodiversitatea este fundaţia pe care putem reconstrui mai bine, indică sursa citată.COP15 a fost împărţită în două etape, prima dintre acestea având loc în octombrie 2021. Delegaţiile celor 196 de membri ai Convenţiei privind Diversitatea Biologică s-au reunit la Geneva, între 14-29 martie 2022, pentru o sesiune intermediară. O nouă sesiune intermediară de lucru va avea loc între 21 şi 26 iunie 2022 la Nairobi şi se va concentra asupra "Cadrului global pentru biodiversitate", care urmează să fie adoptat în timpul COP15.Când diversitatea biologică se confruntă cu o problemă, omenirea este vizată deopotrivă. Resursele de diversitate biologică sunt pilonii pe care construim civilizaţii. Peştii furnizează 20 la sută din proteinele animale pentru aproximativ 3 miliarde de oameni. Peste 80% din dieta umană este asigurată de plante. Un procent de până la 80% dintre oamenii care trăiesc în zonele rurale din ţările în curs de dezvoltare folosesc medicamente tradiţionale din plante pentru asistenţa medicală de bază, indică şi site-ul www.un.org. Pierderea biodiversităţii ameninţă tot, inclusiv sănătatea oamenilor.S-a dovedit că pierderea biodiversităţii ar putea duce la extinderea zoonozelor - boli transmise de la animale la oameni - în timp ce, pe de altă parte, dacă păstrăm biodiversitatea intactă, aceasta ne oferă instrumente excelente pentru a lupta împotriva pandemiilor precum cele provocate de coronavirusuri.Mai multe evenimente sunt dedicate în 2022 diversităţii biologice. Având în vedere actuala pandemie de COVID-19, în 2022 Ziua internaţională a diversităţii biologice va fi marcată în principal online, se mai menţionează pe site-ul www.cbd.int.


Sursa: Agerpres 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii