Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:40 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Independenței, sărbătorită în Statele Unite! Mesajul aniversar transmis de Cătălin Predoiu

ro

04 Jul, 2023 10:14 833 Marime text
Foto cu rol ilustrativ. Sursă: pexels.com
  • Cu ocazia „Zilei Independenţei“, sărbătorită astăzi, pe 4 iulie, Guvernul României transmite „un călduros mesaj de respect şi prietenie poporului american şi Guvernului Statelor Unite ale Americii, ţară care a promovat în lume, încă de la fondarea sa, idealuri de libertate, democraţie, pace şi prosperitate globală.“
 
Conform celor communicate din partea lui Cătălin Predoiu, Ministrul de Interne al țării, între România şi SUA funcţionează un profund parteneriat strategic care, prin eforturi comune, garantează valorile democraţiei şi progresului, libertăţii şi justiţiei, securităţii şi prosperităţii!
 
Despre Ziua Independenței în S.U.A.
 
La jumătatea lunii iunie 1776, un comitet format din cinci persoane, inclusiv Thomas Jefferson, John Adams și Benjamin Franklin, a fost încredințat cu redactarea unei declarații formale a intențiilor celor 13 colonii americane ale vremii.
 
Declarația de Independență a fost adoptată oficial de Congres la 4 iulie 1776 și a devenit ziua de sărbătoare a independenței. Inițial, doar o parte dintre coloniști susțineau eliberarea totală de sub administrația britanică, dar abordarea lor s-a schimbat pe măsură ce coroana britanică a intensificat represiunile militare.
 
În 1775, regele George al III-lea a cerut măsuri ferme împotriva coloniilor, ceea ce a dus la renunțarea liderilor conservatori la speranțele de reconciliere. În aceeași perioadă, Thomas Paine a publicat pamfletul „Common Sense“, în care pleda pentru dreptul natural al coloniilor la independență.
 
În martie 1776, convenția revoluționară a votat în favoarea independenței, iar în iunie, Richard Henry Lee a introdus o moțiune pentru independență în fața Congresului Continental.
 
După dezbateri aprinse, Congresul a adoptat rezoluția lui Lee și a format un comitet pentru redactarea declarației, în frunte cu Thomas Jefferson. Versiunea finală a declarației, revizuită de Jefferson, a fost adoptată oficial la 4 iulie 1776, marcând momentul istoric al independenței Statelor Unite ale Americii.
 
Declarația de Independență a avut un impact semnificativ asupra democrației și a influențat revoluția franceză. Este considerată un document esențial al guvernării și unul dintre pilonii democrației americane, alături de Constituție și Legea Drepturilor. Începând din 1941, 4 iulie a fost desemnată oficial Ziua Națională a SUA.
 
La mulţi ani, Statelor Unite ale Americii!

Citește și:

MAI: Mesajul Viceprim-ministrului, ministrul Afacerilor Interne,Cătălin Predoiu, cu prilejul aniversării Zilei Independenței
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii