Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:04 22 03 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Culturii Naționale 2023. Evenimente la Constanța și Tulcea

ro

15 Jan, 2023 08:53 1008 Marime text

Ziua Culturii Naționale este o sărbătoare națională, care are loc anual în România pe 15 ianuarie cu scopul de a promova cultura, arta și efortul academic.

Ziua de 15 ianuarie a fost aleasă ca Zi a Culturii Naționale, întrucât reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850 - 1889).

Ziua Culturii Naționale a fost stabilită prin Legea Nr. 238 din 7 decembrie 2010.

„Draga mea Veronică,

O să mă-ntrebi ce efect mi-a făcut marea, pe care-o văz pentru-ntâia oară? Efectul unei nemărginiri pururea mişcate. Dar, abia de două zile aici, n-am văzut-o în toate feţele căci ea e schimbăcioasă la coloare şi în mişcări, de unde unii autori o şi compară cu femeia.

Costanţa sau Chiustenge este un mic orăşel, dar îndestul de frumos. Nu are a face deloc cu Rusciucul. Casele au oarecare eleganţă în clădirea lor, căci piatra e ieftină aci şi clădirile sunt din piatră patrată, iar primăria, de când stăpânesc românii şi există un consiliu comunal, a făcut foarte mult pentru orânduiala şi înfrumuseţarea oraşului.

O terasă pe ţărmul înalt dă o frumoasă privelişte pe toată întinderea mării şi, când luna e deasupra apei, ea aruncă un plein de lucire slabă, care pluteşte pe-o parte a apei. Restul rămâne în întunerec, şi noaptea marea îşi merită numele ei de neagră.”

(Mihai Eminescu, Veronica Micle - „Dulcea mea Doamnă/ Eminul meu iubit. Corespondență inedită”, Editura Polirom, 2019, Ediție îngrijită, transcriere, note şi prefață de Christina Zarifopol-Illias)
Iată ce evenimente sunt organizate la Constanța și Tulcea:  

Anul acesta, la împlinirea a 173 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, Ziua Culturii Naționale va aduce pe scena Centrului Cultural „Jean Bart” Tulcea un spectacol special, construit pe teme eminesciene, cu participarea Teatrului Național de Operă și Operetă  “Nae Leonard”, din Galați.


Este vorba de spectacolul “Luceafărul”, de Nicolae Bretan, realizat după o idee a regretatului bariton Emil Pinghiriac, în regia discipolului acestuia, tenorul Adrian Mărginean. Spectacolul pornește de la marile teme eminesciene și marchează împlinirea a 140 de ani de la prima publicare a poemului “Luceafărul”, care a văzut lumina tiparului, în aprilie 1883, în  “Almanahul Societății Studențești România Jună”, din Viena, în același an poemul urmând să apară și în publicații din țară.

Este un spectacol de operă cu incursiuni în teme metafizice și spirituale, care îmbină tensiunea dramatică și eleganța lirică, la pian interpretând Ludmila Calalb, din distribuția spectacolului făcând parte soliștii Florin Bobei – Luceafărul, Lorena Mărginean – Fata de împărat, Adrian Mărginean – Pajul, Corăbierul, Valeria Drăguș - Jupânița, Sebastian Băncilă – Arhanghelul Mihail,  mesajul spectacolului fiind nuanțat și prin participarea balerinilor Florentina Ștefan și Ionuț Țurlea și, o coloratură aparte, este adusă prin proiecția video semnată Alexandru Roșu.


Cu prilejul Zilei Culturii Naţionale, la Muzeul de Artă Populară Constanța se vor derula o serie de ghidaje tematice, pe zone etnografice, reunite sub genericul “Satul copilăriei”.

Astfel, în ziua de 15 ianuarie, cei ce vor trece pragul muzeului vor putea reintra în atmosfera satului de odinioară, prin intermediul exponatelor care în trecut compuneau universul ţăranului român, adevărate mărturii de viaţă tradiţională şi valoroase piese ale patrimoniului cultural-naţional., transmit reprezetanții Muzeului de Artă Populară

“Satul copilăriei” este acel sat care a rămas în memoria unora drept satul bunicilor sau străbunicilor, dar şi satul idilic din poeziile lui Mihai Eminescu sau din poveştile lui Ion Creangă.
Mergând pe acest principiu, al regăsirii vremurilor trecute, expoziţia permanentă a muzeului este concepută astfel încât vizitatorul să întâlnească aici o “Românie” în miniatură, cu exponate din toate provinciile istorice româneşti (Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Moldova, Transilvania şi Banat), organizate tematic şi acoperind toate genurile creaţiei artistice tradiţionale (port popular, ţesături, obiecte de uz gospodăresc şi ceremonial, obiecte din lemn şi metal, ceramică, icoane pe sticlă şi lemn, precum şi obiecte de cult).


Ziua Culturii Naţionale este marcată în fiecare an, începând din 2011, la 15 ianuarie, data aleasă fiind aceea a naşterii poetului naţional al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).Cu acest prilej, duminică, 15 ianuarie, ora 12.00, în Parcul T.A.V.S, va avea loc inaugurarea bustului poetului național Mihai Eminescu. Ridicat la inițiativa Consiliului Local al Municipiului Tulcea, monumentul este o creație a sculptorului Romeo Protopopescu., transmite Primăria Tulcea. 


Pentru a sărbători Ziua Culturii Naționale, duminică, 15 ianuarie 2023, accesul la obiectivele Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) este gratuit.


Muzeul de Artă Constanţa organizează duminică, 15 ianuarie 2023, începând cu ora 15.00, un amplu eveniment cultural, pentru a sărbători Ziua Culturii Naționale. Vernisajul expoziței ,,O viață într-o valiză’’, recitaluri ale pianistei Andreea Bratu, sopranei Gabriela Dobre, baritonului Iulian Bratu, un moment coregrafic semnat de coregrafa Stela Cocârlea, un recital de poezie al Iuliei Mihalcea și un film documentar semnat de regizorul Iulian Furtună vor fi prezentate publicului constănțean.


 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii