Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:59 24 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vești bune pentru salariaţii cu copii cu vârsta până la 8 ani!

ro

28 Jun, 2023 18:05 1266 Marime text
foto: Pexels
 Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege pentru completarea Codului muncii, prin care salariaţii care au în îngrijire copii în vârstă de până la 8 ani pot beneficia de un program flexibil de lucru.

Astfel, aceştia vor avea posibilitatea ca patru zile pe lună să presteze muncă la domiciliu. Legea merge la promulgare.  


Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Legii nr. 53/2003 cu un nou articol

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Legii nr. 53/2003 cu un nou articol, în sensul ca, salariaţii care au în întreţinere copii în vârstă de până la 8 ani, să poată beneficia, la cerere, de 4 zile pe lună muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă, cu excepţia situaţiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfăşurarea activităţii în astfel de condiţii.

„La cerere, salariaţii care au în întreţinere copii în vârstă de până la 8 ani, beneficiază de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă în condiţiile Legii 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă, cu excepţia situaţiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfăşurarea activităţii în astfel de condiţii”, arată proiectul de lege adoptat de către deputaţi.

Astfel, „în situaţia în care ambii părinţi sau reprezentanţi legali sau salariaţi, cererea va fi însoţită de o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte sau reprezentant legal, din care să rezulte faptul că, pentru aceeaşi perioadă, acesta nu a solicitat concomitent desfăşurarea activităţii în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă”.


Ce spune Alina Gorghiu

”Este una din iniţiativele pe care PNL le-a depus, care fac parte din pachetul de susţinere a demografiei, a natalităţii şi a familiilor cu copii. Este un proiect pe care l-am făcut în sprijinul acelor care încearcă să găsească un echilibru între cariera profesională şi viaţa de familie”, a punctat Alina Gorghiu.

Aceasta a mai adăugat că la bază proiectul are o directivă care trebuia să fie transpusă încă din luna august anul trecut, de către Ministerul Muncii, dar nu s-a întâmplat acest lucru”, a explicat preşedinta interimară a Senatului Alina Gorghiu, una dintre iniţiatorele proiectului de lege, în plenul Senatului din 23 mai, la adoptarea propunerii de lege.

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul, în calitate de for decizional, şi astfel legea merge la promulgare.


Citește și: Ce categorie de angajați va avea dreptul la cinci zile de telemuncă pe lună?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii