Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:07 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vești bune de la Executiv pentru tinerii români care doresc să-și achiziționeze o locuință! (DOCUMENT)

ro

27 Feb, 2022 16:08 1842 Marime text
Printr-un ordin al Ministerului Finanțelor (MF), oficializat recent, comisioanele utilizate în cadrul Programului Noua Casă, prin care persoanele interesate de o locuință o pot achiziționa prin contractarea de credite garantate de stat, vor continua și în 2022.

 

Prin Ordinul MF nr. 177/2022, publicat vineri în Monitorul Oficial nr. 165, se stabilesc comisioanele ce vor fi utilizate în cadrul programului Noua Casă din acest an.



Ordin publicat în Monitorul Oficial 


ORDIN privind stabilirea nivelului comisionului de gestiune și al comisionului unic de analiză în cadrul programului „Noua casă”, al comisionului de administrare și al comisionului de risc în cadrul Programului de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie — IMM INVEST ROMÂNIA Având în vedere prevederile:


— art. 2 lit. b) din anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Noua casă”, cu modificările și completările ulterioare;


— art. 2 lit. c) și k) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie


— IMM INVEST ROMÂNIA, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 209/2018, cu modificările și completările ulterioare, în temeiul art. 10 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea și funcționarea Ministerului Finanțelor, cu modificările și completările ulterioare, ministrul finanțelor emite următorul ordin:



Art. 1. — (1) Pentru anul 2022 se aprobă comisionul de gestiune al garanțiilor acordate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii — S.A. — IFN (FNGCIMM), în numele și în contul statului român, în cadrul programului „Noua casă”, la nivelul de 0,30% pe an, calculat la soldul garanției statului. (2) Pentru anul 2022 se aprobă comisionul unic de analiză de 0,15% pe an din valoarea promisiunii de garantare emise de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii — S.A. — IFN (FNGCIMM) în cadrul programului „Noua casă”.


Art. 2. — (1) Pentru anul 2022 se aprobă comisionul de administrare pentru garanțiile acordate în cadrul Programului de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie — IMM INVEST ROMÂNIA, la nivelul de 0,15% pe an, pentru toată perioada de valabilitate a garanțiilor, calculat la valoarea/soldul garanției statului.


(2) Pentru garanțiile acordate conform art. 1 alin. (3) lit. a) și b) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 110/2017 privind Programul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie — IMM INVEST ROMÂNIA, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 209/2018, cu modificările și completările ulterioare, de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii — S.A. — IFN (FNGCIMM) și/sau Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN — S.A. (FGCR), în numele și în contul statului român, în anul 2022, în cadrul Programului de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie — IMM INVEST ROMÂNIA, se aprobă comisionul de risc la nivelul de 0,25% pentru primul an de garantare, de 0,5% pentru anii 2 și 3 de garantare, respectiv de 1% pentru anii 4—6 de garantare, aplicat la valoarea/soldul garanției de stat.



(3) Pentru garanțiile acordate de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii — S.A. — IFN (FNGCIMM) și/sau Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN — S.A. (FGCR), în numele și în contul statului român, în anul 2022, ai căror beneficiari se încadrează în categoria întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie, în cadrul Programului de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie — IMM INVEST ROMÂNIA, se aprobă comisionul de risc la nivelul de 0,50% pentru primul an de garantare, de 1% pentru anii 2 și 3 de garantare, respectiv de 2% pentru anii 4—6 de garantare, aplicat la valoarea/soldul garanției de stat.



Art. 3. — Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.  



Sursa foto: Pexels 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii