Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:45 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vergil Chițac, despre explozia în Marea Neagră, în zona portului Sulina- „Originea este în interior“

ro

20 Sep, 2023 11:47 886 Marime text
foto: ARSVOM
O explozie a avut loc miercuri, 20 septembrie, la bordul unei nave aflate în zona Sulina, iar echipajul a fost preluat de echipele de intervenţie şi adus în siguranţă în port.

Nava mai sus menționată se afla sub pavilion Togo.  

Primarul Constanței, Vergil Chițac, contramiral de flotilă, a precizat că este vorba despre ceva de natură internă, iar zona unde s-a produs evenimentul este una unde se găsește mult combustibil.

 Este posibil să fie vorba despre o explozie la interior și nu despre o mină marină.

Este ceva intern. Originea este în interior. Acolo este o zonă unde se găsește mult combustibil. Nu am văzut încă imaginile, a declarat Chițac la un post de televiziune, azi, 20 septembrie. 

Pe fundul navei există amestec de combustibil, care curge din etanșeități, uleiuri și trebuie curățată, pentru că amestecul este explozibil. Sunt și tancurile de consum.

Cred că originea este în interior. Să spunem că cineva a desfășurat lucrări de sudură, e o ipoteză, și având în vedere că e o zonă în care se găsește combustibil și zona are o capacitate explozivă, cred că s-a produs o explozie în interior. Nava e în rada Portului Sulina de mult timp, a mai punctat Chițac. 


Cu privire la situația navei comerciale Seama, sub pavilion Togo, care a  raportat o explozie la bord în cursul dimineții de 20 septembrie, în jurul orei 6.50, conducerea Statului Major al Forțelor Navale a ordonat, conform procedurilor operaționale, trimiterea către raionul maritim Sulina, pentru a acționa în sprijinul autorităților civile responsabile de intervenție și pentru cercetarea raionului, a puitorului de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” 274, cu o grupă de scafandri EOD la bord.

Nava militară a plecat din portul militar Constanța în jurul orei 08.15.

De asemenea, un elicopter IAR-330 Puma din serviciul de căutare-salvare, din dotarea Forțelor Aeriene Române, este pregătit pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu să intervină, în funcție de solicitări, transmite MApN. 


Citește și:

Ce spune Autoritatea Navală Română despre explozia din Marea Neagră, zona Sulina

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii