Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:07 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vergil Chițac, despre cea mai bună variantă de termoficare în Constanța. Primul pas a fost făcut deja

ro

09 Sep, 2021 11:57 8682 Marime text
  • Electrocentrale Constanța este în insolvență, iar situația echipamentelor de producție este una ce necesită investiții semnificative pentru a produce energie termică într-un mod eficient și în conformitate cu prevederile legislației de mediu.
Pași importanți pentru un sistem de termoficare modern, eficient și mai puțin poluant
 
La nivelul municipiului Constanța, serviciul public de alimentare cu energie termică este asigurat de doi operatori: energia termică este produsă de Electrocentrale Constanța aflată în subordinea Ministerului Energiei, iar serviciul de transport, distribuție și furnizare a agentului termic către consumatorii finali este asigurat de Termoficare Constanța, aflată în subordinea Consiliului Local al Municipiului Constanța.
 
Electrocentrale Constanța este în insolvență, iar situația echipamentelor de producție este una ce necesită investiții semnificative pentru a produce energie termică într-un mod eficient și în conformitate cu prevederile legislației de mediu.
 
În aceste condiții, autoritatea publică locală trebuia să găsească rapid o soluție. Cea mai bună modalitate de rezolvare a acestei situații este înființarea unei societăți proprii care să producă energia termică necesară asigurării apei calde de consum și a căldurii pentru constănțeni. Noua societate va prelua, în primă instanță, activele funcționale din incinta CET Palas pentru a asigura continuitatea producerii agentului termic pe durata tranziției către un mix de surse de energie.
 
Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța:

 „Avem o strategie privind termoficarea în Constanța, cea mai bună variantă este aceasta: cu sursă, dar o sursă modernă, cu transfer, dar cu schimbarea magistralelor de transfer, cu puncte termice modernizate și cu o distribuție schimbată.

Sistemul trebuie să fie în ansamblul său, adică să ai și producția, să ai și transportul și distribuția, să fie un sistem integrat și coordonarea să fie unitară.” 

Primul pas a fost făcut deja, la inițiativa primarului municipiului Constanța, Vergil Chițac, consilierii locali au aprobat ieri, în ședința extraordinară a Consilului Local Municipal, înființarea unei societăți în vederea preluării activelor funcționale de la Electrocentrale Constanța SA pentru producerea de energie termică necesară  Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică al municipiului Constanța.

Tot ieri, consilierii locali au aprobat și achiziția serviciilor juridice de consultanță, asistență și reprezentare în vederea înființării societății., precizează Primăria Municipiului Constanța, prin intermediul unui comunicat oficial.

Sursa foto: Primăria Municipiului Constanța
 
 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii