Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:53 24 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Nava militară avariată de o mină pe Marea Neagră a ajuns în Portul Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

09 Sep, 2022 12:03 2562 Marime text
Dragorul avariat de mină a ajuns în Portul ConstanțaDragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” (DM-29) care a fost a lovit seara trecută o mină marină pe Marea Neagră ajunge astăîzi în Portul Constanța. Potrivit Forțelor Navale Române, nava militară a ajuns joi, 8 septembrie, în jurul orei 17.45, în raionul în care se afla, în derivă, mina marină raportată de nava GSP „Falcon”.

„Conform procedurilor operaționale pentru aceste intervenții, la bordul navei a fost ambarcată o echipă de scafandri EOD, cu o șalupă specializată în cercetarea și colectarea de informații despre obiectul care reprezintă un pericol pentru navigație, în scopul neutralizării acestuia.
Condițiile hidrometeorologice din raionul maritim în care se afla mina de război s-au înrăutățit, după ajungerea dragorului maritim în raion, din cauza intensificării vitezei vântului (10-12 m/s), marea având gradul 4 (val cu înălțimea de 1,5 – 2 m). Această situație nu a permis lăsarea ambarcațiunii EOD la apă și executarea misiunii“ – au precizat reprezentanții Forțelor Navale Române.

Cu toate că au fost luate măsuri de siguranță la lăsarea întunericului, ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile, nava militară a fost lovită de mina marină, care a fost purtată în derivă de furtună. Deflagrația a produs o gaură de apă de mici dimensiuni, situată la limita liniei de plutire a navei, în zona pupa (partea din spate a navei).

Nu sunt victime sau răniți în urma producerii exploziei, cei 75 de militari ai echipajului navei nu sunt în pericol, flotabilitatea navei nu este afectată, iar la bord nu sunt avarii majore.

Imediat după explodarea minei, echipajul navei a acționat pentru astuparea găurii de apă și pentru limitarea efectelor produse de intrarea apei de mare în compartimentul pupa.

„Explozia a avut loc în zona pupa. Principalele sisteme de operare de la bordul navei nu au fost afectate, dar cârma a rămas blocată și din această cauză șeful Statului Major al Forțelor Navale, a ordonat navei maritime cu scafandri „Grozavul” să plece din portul militar Constanța, pentru a acorda asistență și pentru a remorca dragorul maritim avariat până în portul Constanța.
Astăzi în jurul prânzului remorcherul va ajunge în Portul Constanța. Viteza de deplasare este foarte mică. Aseară a intervenit și remorcherul Perseus care se afla în apropiere și a acordat asistență“ – a precizat colonelul Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române. 

Reamintim că Dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” (DM-29) a ieșit din portul Constanța, joi, 8 septembrie, în jurul orei 13.15, pentru a executa o misiune de intervenție asupra unei mine de război, care se afla în derivă, la o distanță de aproximativ 25 mile marine (46 km), în direcție NE față de intrarea în portul Constanța.

După declanșarea agresiunii armate a Federației Ruse în Ucraina, aceasta este cea de-a treia mină de război care a ajuns în zona de responsabilitate a Forțelor Navale Române. De la începutul războiului până în prezent, în partea de vest a Mării Negre au fost distruse 28 de mine marine, dintre care trei mine de Turcia, două de România, una de Bulgaria și 22 de Ucraina.

UPDATE: 

Dragorul maritim „Locotenent Dimitrie Nicolescu” a ajuns în jurul orei 14.00 în Portul Constanța. 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii