Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:13 19 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Universitatea „Ovidius” caută experți tehnici pentru vechiul sediu, construit în urmă cu aproape șapte decenii

ro

12 Nov, 2020 00:00 1138 Marime text

 
La începutul acestei săptămâni, Universitatea „Ovidius“ din Constanța a lansat o licitație având ca obiect realizarea unei expertize tehnice structurale actualizate, invitând operatorii economici interesați să depună
oferte pentru achiziția de servicii de expertizare tehnică a clădirii situate în municipiul Constanța, B-dul. Mamaia nr. 124.
 
Proiectată și executată în perioada 1945-1948 ca o construcție cu un regim de înălțime D+P+1E, cu structura de rezistență realizată din pereți structurali din zidărie de cărămidă nearmată, prevăzută cu planșee din beton armat dispuse peste demisol și peste parter, clădirea ce urmează a fi expertizată are o suprafață desfășurată de 6.000 mp.
 
De această clădire au mai fost alipite două construcții care împreună formează un ansamblu arhitectural prevăzut cu o curte interioară de mari dimensiuni.
Datorită vechimii, a sistemului constructiv, a calității materialelor folosite, a acțiunilor seismice și în special a infiltrațiilor de ape menajere și pluviale provenite din colectorul ovoid edilitar existent sub amplasament, structura de rezistență a construcțiilor ce formează ansamblul arhitectural a fost grav avariată pe parcursul existenței lui.

De-a lungul timpului, cele două clădiri noi alipite de cea veche, clădiri ale căror sisteme constructive erau neconforme prezentând pericol iminent în caz de seism, au fost consolidate.
Clădirea veche ce face obiectul expertizării actuale, afectată și ea de aceleași acțiuni distructive, urma să fie consolidată începând cu luna octombrie 2016, conform Autorizației de Construire nr. 1880/29.10.2015 eliberată de Primăria Municipiului Constanța și a anunțului de începere a lucrărilor făcut la serviciul de urbanism cu nr. 134172/26.09.2016, pe baza unei expertize tehnice întocmite în anul 2010 și a unui proiect de consolidare întocmit în anul 2013.

Datorită unor fenomene meteo extreme constând în ploi torențiale ce au avut loc în nopțile de 7-8 octombrie 2016 și 9-10 noiembrie 2016 colectorul ovoid edilitar ce subtraversează clădirea în discuție s-a blocat și a intrat sub presiune inundând incinta și subsolurile aferente. În urmă inundării terenului de fundare a clădirii vechi ce era expertizată și autorizată să fie consolidată s-a observat apariția unui fenomen de tasare inegală rapidă și de proporție a clădirii, în special la nivelul rosturilor de separare dintre corpurile de construcție, fapt ce a condus la evoluția semnificativă a fisurilor existente, dar și la apariția unor fisuri noi de mari proporții în pereții structurali, în planșee și în elemente nestructurale.

Ulterior, Universitatea „Ovidius” din Constanța, în calitate de beneficiar, a încheiat cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în calitate de Autoritate de Management, Contractul de finanțare nr. 5417/04.05.2020 pentru Consolidare și extindere prin mansardare și realizare a unei case de scară nouă.


Lucrările de intervenție se vor realiza la clădirea Rectorat situată în mun. Constanța, Bdul. Mamaia nr. 124.
La baza cererii de finanțare a stat Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) întocmită de S.C. ISO PROIECT S.R.L., Expertiză structurală întocmită de UTCB, Expertiză structurală întocmită de expertul tehnic ing. Constantinescu C. Viorel, Studiul geotehnic realizat de S.C. GEOSTUD S.R.L.
În vederea determinării la zi a stării actuale a terenului de fundare în luna noiembrie 2020 s-a elaborat un studiu geotehnic și o expertiză tehnică de tip Af. 
 
Citește și:

Reabilitare spatii invatamant corp c1 si mansardare - 10.08.2011

 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • fara nume 12 Nov, 2020 06:46 aceea cladire a avut finantare de 5 mil € de la CNI si rugina a refuzat pentru ca CNI cerea sa verifice ce consolidare s-a facut in anii precedenti si daca o darama si compara cu situatia din documente cineva trebuia sa dea cu subsemnatul.