Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:07 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unitatea 1 a CNE Cernavodă ar urma să fie închisă pe termen lung pentru retehnologizare (document)

ro

04 Jan, 2019 00:00 2654 Marime text
Societatea Naţională Nuclearelectrica SA organizează o licitaţie pentru atribuirea de servicii de inginerie în vederea elaborării unui studiu tehnic de evaluare a stării sistemelor, structurilor şi componentelor Unităţii 1 a CNE Cernavodă, pentru operarea pe termen lung.
Termenul-limită pentru depunerea ofertelor este 1 februarie 2019, iar valoarea estimată a contractului se ridică la 49.169.764,18 lei, conform licitatiapublica.ro.
 
Orice unitate nucleară are o durată de viaţă limitată, stabilită prin proiect. Date fiind costurile majore pe care le propune realizarea unor unităţi noi de producţie de mari dimensiuni, o pondere însemnată în realizarea acestora având-o costurile de construcţie, una dintre opţiunile atractive pentru proprietarul unui asemenea obiectiv este aceea de a derula un proiect de retehnologizare, care să îi permită operarea în continuare pe termen lung a obiectivului respectiv.
 
Retehnologizarea unei unităţi nucleare este o lucrare de mare complexitate, care nu se poate realiza decât într-o oprire prelungită a unităţii şi cu scoaterea combustibilului din reactor. Pregătirea unui astfel de proiect cuprinde în primul rând un proces amplu de definire a scopului proiectului de retehnologizare în vederea stabilirii a ceea ce trebuie făcut, precum şi a fezabilităţii acestuia.
 
Durata de viaţă a Unităţii 1 Cernavodă este de 30 de ani. Unitatea 1 a intrat în operare comercială pe data de 2 decembrie 1996. Ca urmare, unitatea trebuie să fie oprită pentru retehnologizare în decembrie 2026. Având în vedere experienţa altor operatori economici care au derulat proiecte de retehnologizare, sunt necesari circa 4 ani pentru iniţierea procesului de achiziţii şi a procedeului ulterior. Pe această bază s-a stabilit ca studiul de fezabilitate să fie întocmit până la finele anului 2021.
 
Având în vedere complexitatea activităţilor ce se vor desfăşura, precum şi faptul că durata estimată de realizare a raportului final al evaluării este cuprins între 16 şi 20 de luni calendaristice, această etapă de evaluare şi analiză se situează deja pe drumul critic al procesului de retehnologizare. De finalizarea acestei etape depinde planificarea întregului proiect de retehnologizare a Unităţii 1 a CNE Cernavodă.
 
Persoanele responsabile pentru buna desfăşurare a licitaţiei sunt: Cosmin Ghiţă; Viorel Lary Toni; Dan Laurenţiu Tudor; Adrian Gabriel Dumitriu; Mihai-Dan Gheorghievici; Romeo; Adrian Jelev; Emil Macovei; Laura Constantin; George Codruţ Tudor; Vlad Chiripuş; Cristina Bacaintan; Iuliana Cormoş; Cristina Nazarevscky; Dana Banea; Răzvan Dumitru Sandu; Stella Ciulcov; Ionel Bucur; Mircea Gheorghe; Niculae Florescu; Alexandru Giura; Ileana Rodica Boboc.
 
În secţiunea „Documente” puteţi vizualiza anunţul de participare.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii