Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:25 25 05 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unde se pot achita amenzile contravenționale pentru încălcarea prevederilor ordonanțelor militare. Aplicația de pe ghișeul.ro nu este încă funcțională

ro

06 Apr, 2020 00:00 2259 Marime text

Oamenii legii amendează zilnic zeci de cetățeni care încalcă regulile de deplasare și distanțare socială stabilite prin ordonanțele militare. Având în vedere situația delicată pe care o traversăm, este recomandată evitarea oricăror deplasări la ghișeele instituțiilor care încasează plata amenzilor. În atare condiții, opțiunea rămâne plata online. Însă pe ghiseul.ro, portalul pe care pot fi plătite toate amenzile care se constituie venit la bugetul de stat,  tronează un Anunț Important!, conform căruia „Amenzile contravenționale pentru încălcarea prevederilor Ordonanțelor Militare nu se pot achita încă prin ghișeul.ro“ -https://www.ghiseul.ro/ghiseul/public/amenzi.
 
I-am întrebat pe reprezentanții biroului de presă al Inspectoratului Județean de Poliție al Județului Constanța unde pot plăti constănțenii amenzile încasate în aceste zile. Am fost redirecționați către Primăria Constanța, Serviciul Public de Impozite și Taxe. Purtătorul de cuvânt al municipalității, Andriana Deoancă, spune că prevederile ordonanței militare sunt foarte clare, respectiv aceste amenzi nu se constituie venit la bugetul local, ci național. Prin urmare, contravențiile nu pot fi încasate la ghișeele SPIT. În schimb, pot fi achitate online, pe portalul Serviciului de taxe și Impozite, cu condiția ca fiecare contravenient să își scaneze amenda, să o încarce pe platforma online și să precizeze că este vorba despre o amendă pentru încălcarea regulilor de deplasare și distanțare socială stabilite prin ordonanțele militare. Astfel, amenda achitată va fi redirecționată către beneficiar, Ministerul Finanțelor, respectiv Trezorerie. O altă soluție este ca cei amendați să meargă la ghișeele Trezoreriei sau să mai aștepte până va expira starea de urgență și să achite ulterior aceste contravenții.
 

Ce spune Ministerul Finanțelor?

 
Precizăm că la finele săptămânii trecute Ministerul Finanțelor Publice a publicat un comunicat de presă în care face precizări în ceea ce privește aplicarea prevederilor OUG 34/2020 pentru modificarea și completarea OUG 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență. Potrivit comunicatului, „autoritățile și instituțiile publice în a căror competență revin constatarea și sancționarea contravențiilor rezultate din ordonanțele militare aprobate în temeiul Ordonanței de urgență a Guvernului nr.1/1999 au fost informate că la întocmirea proceselor-verbale de constatare a contravenției și, eventual, la îndrumarea persoanelor sancționate, să aibă în vedere indicarea contului de venituri 20A350102 ”Venituri din amenzi și alte sancțiuni aplicate de către alte instituții de specialitate”, astfel încât plățile să fie efectuate corect de către contravenienți”.
Organele abilitate din subordinea ANAF vor fi informate de către Ministerul Finanțelor Publice pentru o aplicare unitară a legislației.
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii