Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:49 24 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Una din cinci organizaţii a ajuns în pragul insolvenţei după un atac cibernetic în ultimul an

ro

10 Jul, 2022 11:26 1155 Marime text
Computer. Foto: UnsplashUna din cinci organizaţii a ajuns în pragul insolvenţei după un atac cibernetic, iar aproape jumătate (48%) a raportat o breşă de securitate în ultimele 12 luni, în creştere faţă de o pondere de 43%, în 2021, relevă datele centralizate într-un raport publicat de asigurătorul global Hiscox, citat de blogul din România al producătorului de soluţii antivirus Eset.

Conform cercetării, şapte din cele opt ţări chestionate consideră atacul cibernetic drept principala ameninţare la adresa afacerii lor, în timp ce 19% din totalul celor chestionaţi au raportat un atac ransomware, în creştere de la 16%, de la an la an, iar două treimi dintre victime au plătit răscumpărarea în urma atacurilor, conform Agerpres.ro

De asemenea, peste (55%) dintre victimele atacurilor informatice consideră securitatea cibernetică o zonă cu risc ridicat, dar cifra scade la doar 36% pentru cei care nu au experimentat încă un atac de compromitere de date. În mod similar, 41% dintre cei atacaţi spun că expunerea lor la risc a crescut, dar pentru celălalt grup cifra este mai mică de un sfert (23%).

Specialiştii Eset subliniază faptul că un alt element interesant din raport evidenţiază că infractorii cibernetici par să vizeze din ce în ce mai mult companiile mai mici. Astfel, cei cu venituri între 100.000 şi 500.000 de dolari se pot aştepta la tot la fel de multe atacuri precum cei care au o cifră de afaceri între 1 şi 9 milioane de dolari, anual.

Raportul de specialitate arată că o cincime dintre firmele respondente care au fost atacate spun că solvabilitatea lor a fost ameninţată în acest an, cu 24% mai multe decât în 2021.

În acest context, bugetele medii pentru securitatea cibernetică ale companiilor respondente s-au majorat cu 60% în ultimul an, până la 5,3 milioane de dolari, respectiv cu 250% faţă de 2019.

Rezultatele raportului relevă că principalii vectori de atac sunt: Serverele cloud (41%), e-mailurile business (40%), serverele corporative (37%), serverele cu acces de la distanţă (31%), dispozitivele mobile deţinute de angajaţi (29%) şi atacurile de tip DDoS - Distributed Denial-of-Service (26%).

Totodată, scorurile de pregătire cibernetică ale companiilor estimate de Hiscox au scăzut cu 2,6% de la an la an, ceea ce a condus la o scădere bruscă a numărului de firme clasate drept "experte" - de la 20% la doar 4,5%.

"Proporţia companiilor clasate ca începătoare a scăzut de asemenea semnificativ, astfel că majoritatea firmelor au fost desemnate ca "intermediare". Pregătirea cibernetică contează, după cum se poate demonstra, costurile medii ale atacurilor ca procent din venituri fiind de două ori şi jumătate mai mari pentru firmele clasificate drept "novice cibernetic"", notează sursa citată.

Raportul Hiscox a fost realizat pe baza unor interviuri la care au participat 5.000 de companii din SUA, Marea Britanie, Belgia, Franţa, Germania, Spania, Olanda şi Irlanda.

Sursa. Agerpres.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii