Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:26 21 09 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un nou an, o nouă încercare de a reabilita Muzeul de Istorie. Care este data-limită pentru depunerea ofertelor

ro

23 Jan, 2020 00:00 520 Marime text

Începutul de an vine cu noi încercări din partea Consiliului Judeţean Constanţa de a găsi firme interesate de reabilitarea Muzeului de Istorie Naţională şi Arhitectură Constanţa. Cea de-a doua licitaţie pentru restaurarea clădirii a fost deschisă, termenul-limită pentru depunerea ofertelor fiind 17 februarie, ora 15. Amintim că, în luna noiembrie 2019, licitaţia a fost anulată, după ce autoritatea contractantă nu a reuşit să ajungă la un numitor comun cu reprezentanţii asocierii de firme ce avea singura ofertă depusă pentru contract.


Reabilitarea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa este pusă din nou pe tapet. În Sistemul Electronic al Achiziţiilor Publice a fost dat startul noii licitaţii pentru contractul de reabilitare a clădirii, a cărui valoare estimată este de 13.132.373,33 de lei, bani proveniţi în cea mai mare parte din fonduri europene.


Potrivit informaţiilor oficiale, obiectul achiziţiei constă în atribuirea unui contract de „Servicii de proiectare (PT+DDE), Servicii de asistenţă tehnică din partea proiectantului şi execuţie lucrări aferent Proiectului «Reabilitarea Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa»“. Contractul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 5 - Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiţie 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural, Operaţiunea: „Impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea şi valorificarea patrimoniului cultural şi a identităţii culturale“.
 

Cum sunt împărţiţi banii alocaţi


Potrivit autorităţii contractante, valoarea estimată pentru acest contract este structurată astfel: pentru serviciile de proiectare sunt alocaţi 330.800,00 de lei, fără TVA, iar pentru serviciile de asistenţă tehnică sunt disponibili 172.800,00 de lei fără TVA. Mai departe, 7.500 de lei, fără TVA, sunt pentru „asigurarea supravegherii arheologice la lucrări de săpătură“, cheltuielile pentru asigurarea utilităţilor necesare sunt estimate la 315.000,00 de lei, fără TVA. Pentru investiţia de bază sunt prevăzuţi 12.035.568,30 de lei, fără TVA, în timp ce pentru alte cheltuieli ce includ organizarea de şantier sunt alocaţi 270.705,03 lei, fără TVA. Nu în ultimul rând, pentru cheltuieli „diverse şi neprevăzute“ este alocată suma de 1.339.862,79 de lei fără TVA.


Totodată, se mai face menţiunea: „valoarea estimată a contractului ce urmează a fi atribuit nu cuprinde suma aferentă cheltuielilor diverse şi neprevăzute precizată în buget (devizul general), acestea putând fi accesate, după caz, în funcţie de necesităţi, prin modificarea contractului în condiţiile prevăzute la art. 221 din Legea nr. 98/2016, cu modificările şi completările ulterioare, privind achiziţiile publice“.


Criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut, data deschiderii ofertelor fiind 17 februarie, ora 15.00.


De ce a fost anulată licitaţia


După cum arătam şi în ediţiile trecute, licitaţia anterioară desfăşurată pentru reabilitarea Muzeului de Istorie a fost anulată după mai multe încercări de a ajunge la un numitor comun între autoritatea contractantă şi societăţile ofertante. Mai exact, fusese depusă o singură ofertă, din partea asocierii de firme reprezentată de Actaeon Invest (lider de asociere) – Research Consorzio Stabile Societa Consortile ARL şi Princer SA. După o primă respingere a ofertei depuse, asocierea de firme s-a adresat Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, care a admis contestaţia afaceriştilor şi a obligat Consiliul Judeţean Constanţa să reevalueze oferta primită. Ulterior, însă, oferta a fost respinsă din nou.


Cu o ocazie anterioară, Marius Horia Țuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, ne-a declarat: „Motivul anulării este întemeiat pe faptul că în urma reevaluării autoritatea contractantă a constatat că cei care depun oferte au dificultăţi în a înţelege ce dotări trebuie să oferteze în această etapă a contractului de lucrări“.


Citeşte şi:

Constanţa, în 2019 Licitaţii pentru fărâme de istorie. Tentativele CJC de a reabilita monumentele unice ale oraşului (galerie foto)
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii