Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:22 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ucrainenii cazați la Constanța încep să părăsească locuințele din zona Mamaia Nord- Năvodari. Ce au lăsat în urma lor

ro

01 Apr, 2023 12:38 65188 Marime text

Mai mulți refugiați ucraineni din Mamaia Nord vor fi dați afară din locuințe pentru că statul nu a mai acordat alocația de hrană și cazare proprietarilor care îi găzduiesc.

Confruntați cu  lipsei unui adăpost, din disperare, ucrainenii au protestat pe faleza din Năvodari, săptămâna trecută. 

Cei cazați în zona Mamaia Nord- Năvodari consideră că decizia proprietarilor de a le da un termen limită în care să părăsească chiriile este nedreaptă. 

Contactați de cotidianul ZIUA de Constanța, reprezentanții Building Ștefan au precizat că aceștia au părăsit imobilelele în care erau cazați. 


Cetățenii ucraineni au plecat. Ne așteptam să lase dezastru mai mare în urma lor, dar au lăsat ok. Nu mai este nici unul cazat în acest moment. , au declarat reprezentanții Building Ștefan. 

Sursa citată a mai precizat că aceștia au eliberat locația fără nici un fel de scandal sau incident neplăcut. 

Am avut 140 de camere în regim hotelier și acestea au fost pline. Au fost și copii, au fost familii. După protestul de la Năvodari, aceștia au eliberat locația și au plecat liniștiți fără nici un fel de scandal. 


Guvernul a plătit în ultimul an 750 de milioane de lei unor persoane fizice și firme care au cazat cetățeni ucraineni, potrivit datelor analizate de Profit.ro.

Suma este una foarte mare și a ajuns, în proporție de circa 90%, în buzunarele unor persoane fizice din România, care nu au obligații fiscale pentru banii încasați.

La Constanța, până la data de 31 decembrie., a fost alocată o sumă de 124.643.035,00 lei  în vederea efectuării plăților către autoritățile administrației publice centrale sau locale, operatorii economici publici sau privați, pentru decontarea cheltuielilor cu hrana și cazarea cetățenilor străini sau apatrizilor aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.

La nivelul județului Constanța, au fost alocate sume ca 102.706.680,00 pentru persoane fizice și 21.936.355,00 pentru persoane juridice. 

Facem precizarea că județul Constanța se află pe locul 2 în topul sumelor alocate, după București. 


Amintim că, un proiect de ordonanță a fost pus recent în dezbatere publică, de către Ministerul Afacerilor Interne care vrea să schimbe regula privind acordarea de ajutoare financiare pentru cazare cetățenilor din Ucraina. Practic, cei care vor primi banii ar putea să fie chiar refugiații. Ei ar urma să primească lunar 2.000 de lei pentru chirie.
 
Regulile actuale privind asigurarea cazării refugiaților din Ucraina, conținute de OUG 15/2022, urmează să se modifice, potrivit proiectului de ordonanță de la MAI, astfel încât chiar aceștia să primească banii de la stat, nu cei ce-i găzduiesc, ca acum. Proiectul de OUG prevede că „familiile şi persoanele singure, beneficiare ale Deciziei de punere în aplicare (UE) 2022/382 a Consiliului din 4 martie 2022 de constatare a existenţei unui aflux masiv de persoane strămutate din Ucraina în înţelesul articolului 5 din Directiva 2001/55/CE şi având drept efect introducerea unei protecţii temporare, beneficiază, pentru o singură perioadă de maximum 4 luni consecutive, de o sumă forfetară în valoare de 2.000 lei/ lună, pentru acoperirea cheltuielilor de cazare (…)”.


Despre Building Ștefan AOP SRL
 
Firma a fost fondată în 2016, cu sediul pe strada Barcelona din Constanța. Asociați în firmă sunt Ștefan Odagiu – 80%, Paula Odagiu – 10% și Vasile Odagiu – 10%. Ștefan Odagiu este administratorul societății care se ocupă de „Dezvoltare imobiliară”, potrivit codului CAEN. În 2020, firma a raportat 10 salariați, la o cifră de afaceri de 62.785.527 lei, cu un profit de 27.868.706 lei. În anul 2021, firma a raportat 13 salariați, la o cifră de afaceri de 27,1 milioane lei, cu un profit de 5.352.432 lei.
 
Conform confidas.ro, Paula Odagiu mai este asociat în Building Ștefan Rent SRL, Aleka S Travel SRL, în timp ce Ștefan Odagiu mai est în firmele Aleka S Travel SRL, Building Ștefan Apartment SRL, Building Ștefan Beach Club SRL, Building Ștefan Rent SRL Si Gelato Artigianale SRL, Premium Hospitality Services SRL, Azimuth Beach&Lounge SRL.
 

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 

Citește și:

De la 1 etaj, la 7 etaje! Mediul a aprobat o supraetajare impresionantă pentru Building Ștefan AOP SRL
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii