Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:30 11 05 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tulcea Funcționar public din cadrul unei instituții, condamnat la închisoare pentru infracțiuni de corupție

ro

16 Nov, 2020 18:34 729 Marime text

 
  • La data de 12.11.2020, Curtea de Apel Constanța Tulcea a hotărât condamnarea unei inculpate, la data săvârșirii faptelor director în cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Tulcea, pentru infracțiuni de corupție, la o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare.
  • Hotărârea este definitivă.
La data de 12.11.2020, Curtea de Apel Constanța Tulcea a hotărât condamnarea unei inculpate, la data săvârșirii faptelor director în cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Tulcea, pentru infracțiuni de corupție, la o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare.

De asemenea, instanța de judecată a obligat inculpata la plata sumei de 3.231.451 lei către partea civilă Ministerul Fondurilor Europene – Organism Intermediar P.O.S.D.R.U şi a dobânzilor legale, cu titlul de despăgubiri civile, precum și menținerea măsurii sechestrului asigurator instituit.

Hotărârea este definitivă.

În cauză, procurorul de caz din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave.

În fapt, la data de 14 februarie 2011, inculpata a încheiat un acord de parteneriat între instituția publică mai sus menționată și o asociație în care, printre asociați și membri, figurau și rude ale acesteia.

Ulterior, la data de 18 februarie 2011, ascunzând existența conflictului de interese existent între sine și membrii asociației respective, inculpata, în calitate de director executiv al aceleiași instituții publice și de lider de parteneriat, a întocmit o cerere de finanțare din fonduri europene, aprobată două luni mai târziu. În baza acestei cereri, A.J.O.F.M. Tulcea și partenerii săi au obținut o finanțare nerambursabilă, în vederea implementării proiectului „Formarea continuă – premiza calității în Serviciul Public de Ocupare”.

Potrivit regulilor aplicabile în materie de finanțări europene, respectiv Ghidului solicitantului – Reguli de eligibilitate, inculpata avea obligația informării A.J.O.F.M. despre orice conflict de interese sau chiar posibil conflict de interese, lucru pe care nu l-a făcut.

Concret, ca urmarea a demersului fraudulos, în perioada 19.07.2011 – 02.06.2014, partenerii acordului, prin liderul de parteneriat – A.J.O.F.M. Tulcea, respectiv prin directoarea în cauză, au obținut suma totală de 8.112.016,60 lei, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice – Organismul Intermediar – P.O.S.D.R.U. constituindu-se parte civilă în cauză. Ca urmare, s-a dispus instituirea unor măsuri asiguratorii asupra bunurilor imobile, mobile și conturilor deținute de persoana actualmente condamnată.


Cauza provine dintr-un dosar penal constituit din sesizarea polițiștilor anticorupție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Tulcea și instrumentat la nivelul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța.        
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii