Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:43 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trei ani de când SSC Farul Constanța a promovat în Liga a 3-a. Cum a evoluat Farul din 2016 încoace

ro

29 Jun, 2020 00:00 4193 Marime text
  • SSC Farul Constanța a fost înființată în 2016 de fani, pentru a ține în viață spiritul farist. 
  • În doi ani, echipa de pe litoral a ajuns din Liga a 4-a în Liga a 2-a.  
  • Din 2018, fostul internațional Ciprian Marica s-a implicat la club.
 
Au trecut trei ani de când, în iunie 2017, a promovat în Liga a 3-a Suporter Spirit Club Farul Constanța, echipa înființată de fani ai „marinarilor“, în 2016, pentru a ține în viață spiritul farist (după ce, în același an, FC Farul intrase în faliment).

SSC Farul și-a început activitatea de la Liga a 4-a și, după un campionat dominat categoric, a câștigat întrecerea, câștigându-și dreptul de a disputa barajul de promovare în Liga a 3-a. Adversară pentru dubla manșă i-a fost campioana județului Tulcea, Pescărușul Sarichioi, de care „marinarii“ au trecut la pas, cu scorul general de 8-2, iar, pe 24 iunie 2017, SSC Farul a acces în Liga a 3-a, sub bagheta staff-ului tehnic format din Ion Barbu şi Gică Mina (antrenori) și Viorel Farcaş (director tehnic), cei care pregătiseră echipa și pe parcursul Ligii a 4-a.

Promovarea, decisă însă din tur


SSC Farul a rezolvat ecuația promovării în al treilea eșalon al fotbalului românesc încă din prima manșă, disputată în deplasare, pe 19 iunie, și câștigată cu 7-2 (4-1). Golurile meciului, găzduit de „Pescăruş Arena“, au fost marcate de Al. Grigoraş (2, 4, 66), D. Zaharia (29, 84), I. Florea (37) şi Măgureanu (87), respectiv Tomescu (6) şi E. Nanu (50). În ciuda unui teren greu, afectat de ploaia care a căzut o bună parte din meci, SSC Farul a evoluat foarte bine, impulsionată şi de numeroşii suporteri care au venit de la Constanţa la Sarichioi. SSC Farul a jucat cu: Vl. Neagu - Răvoiu, Fl. Pătraşcu (cpt.), Bumbac - Al. Grigoraş, Ochia (46 Niţescu), Vl. Suciu, I. Florea (81 Abibula), Şicu (72 E. Asan) - D. Zaharia, Mazilu (60 Măgureanu). 

Sărbătoare cu foc de artificii


Returul, care s-a disputat pe stadionul „Gheorghe Hagi“ din Constanța, în fața a peste 4.000 de spectatori, a contat doar pentru palmares, „marinarii“ impunându-se cu 1-0 (V. Șicu 27). Startul meciului a fost dat simbolic de unul dintre marii sportivi ai Constanței, Razvan Florea, medaliat olimpic la nataţie. Atmosfera a fost foarte frumoasă, ca în vremurile bune! SSC Farul a început meciul cu: Vl. Neagu - Răvoiu, Fl. Pătraşcu (cpt.), Bumbac - Al. Grigoraş, Vl. Suciu, Ochia, I. Florea, Şicu - D. Zaharia, Mazilu. În minutul 22, gazdele au rămas în inferioritate numerică, după ce portarul Vlad Neagu a primit cartonaşul roşu. În poartă a intrat rezerva de portar, Gică Mina, care era şi antrenor secund şi avea 44 de ani! Jucătorul de câmp de la SSC Farul care a ieşit de pe teren ca să poata intra Mina, în urma eliminării lui Neagu, a fost Alex Grigoraş, care se şi accidentase. Pe parcursul meciului la SSC Farul au mai jucat (în afară de Gică Mina) Robert Neagoe, Dani Popa şi Ionuţ Măgureanu. Promovarea a fost sărbătorită apoi cu mare bucurie. Însoțită de suporteri, echipa a făcut un tur al orașului, într-un autocar etajat, până pe faleza Cazinoului, unde întreaga suflare faristă a marcat realizarea cu un foc de artificii.

Ciprian Marica a câștigat licitația pentru brandul FC Farul


SSC Farul a realizat promovarea și în sezonul următor, 2017/2018, de la Liga a 3-a la Liga a 2-a, atingând eșalonul secund pe 26 mai 2018, cu staff-ul tehnic Petre Grigoraș, Marian Dinu, Ion Barbu și Gică Mina. SSC Farul a debutat în Liga a 2-a cu Ion Barbu antrenor principal, care a condus însă echipa numai șapte etape, renunțând la funcție după eșecul de pe teren propriu cu Metaloglobus București (1-2). După Ion Barbu, antrenori ai echipei au devenit Grigoraș și Dinu, aceasta fiind prima mutare la clubul constănțean a fostului internațional Ciprian Marica. La începutul lunii iulie 2018, Marica câștigase licitația pentru marca (culori, siglă) şi palmaresul FC Farul, pentru suma de 41.300 de euro exclusiv TVA. În primă fază, în septembrie 2018, fostul fotbalist a cedat drepturile de utilizare a brandului FC Farul către AS CS Farul Constanța, echipă de fotbal nou înființată, care juca în Liga a 4-a a județului Constanța. Ulterior, Marica a căzut la înțelegere cu SSC Farul și s-a implicat la acest club.
 

De la SSC Farul la FC Farul


Având și finanțare de la autoritățile locale (care au contribuit financiar și în stagiunea de Liga a 3-a), Farul a trecut prin două sezoane de Liga a 2-a, primul, 2018/2019, început cu Ion Barbu și continuat și încheiat cu Petre Grigoraș antrenor (când echipa a reușit menținerea în campionat, clasându-se pe locul 14), al doilea, 2019/2020, cu Ianis Zicu principal (când, în urma pandemiei de coronavirus, desfășurarea întrecerii, în partea sa finală, s-a schimbat, iar pentru „marinari“, în urma clasării pe locul 9 la acel moment, întrecerea s-a încheiat, Farul neparticipând la turneul play-off, ca și alte 11 formații, cele de la locul 7 în jos). Pe 31 iulie 2019, Comitetul de Urganță al Federației Române de Fotbal a aprobat ca Asociația Suporter Spirit Club Sportiv Farul Constanța să participe în competițiile fotbalistice aflate sub auspiciile FRF, în sezonul 2019-2020, sub denumirea mărcii FC Farul Constanța 1920.

Sursa foto: ZIUA de Constanța

Citește și:

Campionii Dobrogei! SSC Farul a promovat in Liga a 3-a (galerie foto + video)

„Victorie superbă, galerie fantastică“ SSC Farul promovează în Liga a 3-a, după ce a surclasat Pescăruşul Sarichioi

Promovarea SSC Farul. Filmul unei zile de neuitat „Şi-avem o echipă mare, o ştie toată lumea, că ea Farul se numeşte şi este din Constanţa!“ (galerie foto + video)
https://www.ziuaconstanta.ro/stiri/deschidere-editie/promovarea-ssc-farul-filmul-unei-zile-de-neuitat-si-avem-o-echipa-mare-o-stie-toata-lumea-ca-ea-farul-se-numeste-si-este-din-constanta-galerie-660063.html
Un nou început Petre Grigoraș și Marian Dinu debutează la SSC Farul în Liga a 2-a. Meci contra Chindiei Târgoviște

„Nu am niciun plan ascuns“ Brandul FC Farul merge la Ciprian Marica. Cum au primit fanii vestea. Ce spune fostul fotbalist

Zicu, pe banca tehnică la Farul Constanţa. Mesajul său pentru fani Ciprian Marica - „Este un nou început, cu Ianis antrenor“ (galerie foto + video)

 





 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii