Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:31 09 02 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Transgaz a primit acordul de mediu de la APM Constanța pentru conducta Techirghiol-Ovidiu. Va traversa șase localități

ro

12 Jan, 2021 00:00 2944 Marime text
 • Pe 4 ianaurie, APM Constanța, prin director Latif Celzin, a emis acordul de mediu pentru Transgaz SA Mediaș
 • Proiectul conductei de gaze Techirghiol-Ovidiu intră în linie dreapta
 • Conducta va traversa șase localități, inclusiv municipiul Constanța
 • Investiția se ridică la suma de aproximativ 30 de milioane de lei
 
Ca urmare a cererii adresate de  S.N.T.G.N. Transgaz S.A. Mediaș, cu sediul în județul Sibiu, mun. Mediaș, str. C.I. Motas, înregistrată la APM Constanța cu nr. 9270RP/26.08.2019 a fost luată decizia finală. Decizia a fost luată pe 4 ianuarie.
 
Emiterea deciziei a fost luată în urma analizării documentației transmise, a verificării și a parcurgerii tuturor etapelor procedurii de reglementare, conform prevederilor Legii nr. 292/2018, în temeiul Legii 265/2006 de aprobare a O.U.G. 195/2005 privind protecția mediului, cu modificările și completările ulterioare, în conformitate cu O.U.G. nr. 68/2019 privind stabilirea unor măsuri la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative, având în vedere concluziile  Raportului la Studiul de evaluare a impactului, ale ședinței de dezbatere publica din data de 08.12.2020, urmare a consultării membrilor C.A.T. în sedința din data de 29.12.2020.
 
Decizia a fost pentru emiterea Acordului de Mediu privind proiectul: „Conducta de Transport Gaze Naturale Techirghiol – Ovidiu”, amplasat în jud. Constanța, mun. Constanța, oraș Ovidiu, oraș Techirghiol, com. Topraisar, com. Valu lui Traian, com. Cumpăna.
Principalele motive pe care se bazeaza decizia de emitere a acordului de mediu sunt următoarele:
-      concluziile favorabile ale Raportului la studiul de evaluare a impactului privind influența investiției asupra calității factorilor de mediu;
-      la dezbaterea publică din data de 08.12.2020 și pe parcursul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, publicul interesat nu a formulat observații, care să necesite reconsidererea deciziei.
 
Documentele care au stat la baza deciziei pot fi consultate la cerere, la sediul APM Constanța, str. Unirii  nr. 23. Observațiile publicului se primesc zilnic la sediul APM Constanța în termen de 10 zile calendaristice de la data publicării anunțului.
 

Despre conductă                     

 
Prezenta lucrare analizează impactul asupra mediului generat de realizarea proiectului „Conductă de transport gaze naturale Techirghiol – Ovidiu (inclusiv alimentare cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică)”.
 
Proiectul prevede realizarea pe teritoriul României a unei conducte noi de transport gaze naturale cu diametrul DN 250, în lungime totală de aproximativ 29,41 km.
 

Obiectivul de investiţie se amplasează pe teritoriul administrativ al municipiului Constanța, în extravilan şi intravilan, pe teritoriile administrative aparţinătoare orașelor Techirghiol și Ovidiu, al comunelor Topraisar, Cumpăna, Valu lui Traian.
 
Entitatea responsabilă cu implementarea proiectului este Transgaz S.A. Mediaș, operator licențiat al Sistemului Național de Transport Gaze Naturale din România.
 
Terenul aferent lucrărilor propuse face parte din domeniul public și/sau privat al unităților administrativ - teritoriale sau este proprietate privată a persoanelor fizice și / sau juridice.
 
Proiectarea conductei de transport gaze naturale s-a realizat în conformitate cu ”Normele tehnice pentru proiectarea şi execuţia conductelor de transport gaze naturale” aprobate prin Ordinul preşedintelui A.N.R.E. nr. 118/2013. În conformitate cu H.G. nr. 766/1997 şi a Regulamentului privind stabilirea categoriilor de importanţă a construcţiilor, conducta de gaze se încadrează în „construcţie de importanţă C”.
 
Proiectul prevede realizarea unei conducte, care va avea un capăt pe teritoriul orașului Techirghiol, unde se va realiza cuplarea acesteia în conducta DN 250 Pecineaga- Techirghiol existentă, iar celălalt capăt va fi pe teritoriul orașului Ovidiu, unde se va realiza cuplarea acesteia în conducta DN 500 Racord SRM Constanța existentă. Curgerea gazelor va fi bidirecțională. Pentru realizarea efectivă a variantei constructive, proiectul va cuprinde:
 
 • Conductă de transport gaze naturale DN 250, cu lungimea de 29,41 km;
 • Interconectarea conductei proiectate cu conducta DN 250 Pecineaga – Techirghiol;
 • Interconectarea conductei proiectate cu conducta DN 500 Racord SRM Constanța;
 • La subtraversarea CF 800 se vor monta două robinete cu sferă DN 250 (ANSI 300) pe o parte și cealaltă a CF;
 • Robinet de lansare/primire PIG
 • Cale de acces la punctul de cuplare în conducta Racord SRM Constanța;
 • Sistem de telecomunicații, fibră optică;
 • Sistem de protecție catodică;
 
Conducta se va amplasa îngropat pe toată lungimea. Adâncimea de pozare a conductei este cca. 1,1 m între suprafața solului și generatoarea ei superioară, cu excepția subtraversării căilor de comunicații, unde adâncimea de pozare a conductei este de minim 1,5 m și a subtraversărilor de ape, unde adâncimea de pozare va fi de minim 1,5 m sub cotele de afuiere.
 
Valoarea estimată a investiției: 29.184.273,31 lei fără TVA. Durata estimată de realizare a proiectului este de cca. 12 luni.
 
Amplasamentul lucrărilor prevăzute prin proiectul „Conductă de transport gaze naturale Techirghiol – Ovidiu (inclusiv alimentare cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică)” este situat în extravilanul municipiului Constanța, extravilanul orașelor Ovidiu, Techirghiol, extravilanul comunelor: Topraisar, Valu lui Traian, Cumpăna, intravilanul localității Valu Lui Traian, județul Constanța.

Citește și:

Conducta de transport gaze natural Techirghiol-Ovidiu va traversa șase localități, inclusiv municipiul Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii