Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:37 13 08 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trageri aer-navă, în premieră în Poligonul Capu Midia, cu rachete Spike

ro

19 Mar, 2021 15:44 1229 Marime text
  • În premieră, în cadrul acestei activități, un un elicopter IAR-330 Puma SOCAT aparținând Bazei 95 Aeriană ,,Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu" a executat foc cu o rachetă de tip Spike din dotarea Forțelor Aeriene Române, asupra unei ținte navale instabile aflată la aproape 7 kilometri în largul mării.
Poligonul de la Capu Midia a fost omologat, în perioada 18-19 martie 2021 pentru tragerile aer-navă.

În premieră, în cadrul acestei activități, un un elicopter IAR-330 Puma SOCAT aparținând Bazei 95 Aeriană ,,Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu" a executat foc cu o rachetă de tip Spike din dotarea Forțelor Aeriene Române, asupra unei ținte navale instabile aflată la aproape 7 kilometri în largul mării.

Piloții au efectuat trageri și cu proiectile reactive nedirijate, dar și cu tunul de bord asupra unor ținte terestre și navale.

Pentru locotenent-comandorul Alin Enachiuc, instructor securitate zbor în cadrul Escadrilei 952 din Baza Aeriană 95 Bacău, misiunea din Poligonul Capu Midia a reprezentat “vârful de gamă al tragerilor pe care le putem executa pentru că în aceste două zile am tras cu tot armamentul pe care îl putem monta pe elicopterul IAR-330 Puma SOCAT”.

El a declarat că a avut emoții, dar că cele de astăzi au fost mai speciale pentru „urma să tragem pentru prima dată cu rachetele Spike și, de asemenea, era prima tragere din Capu Midia aer-navă”.

Și pentru cel de-al doilea pilot, căpitan-comandor Marian Vieru, commandant de patrulă la Escadrila 952 din Baza Aeriană 95 Bacău tragerile au fost diferite față de cele de rutină.

“Până acum am tras doar cu PRN-ul ( proiectile reactive nedirijate) și cu tunul de bord și Pentru prima dată cu racheta Spike. Au fost trageri cu o încărcătură emoțională aparte. Nu se compară o tragere reală cu cea de antrenament sau cu simulatorul. Când vezi că îți pleacă acel proiectil de pe elicopter ai mândria să nimerești ținta și astăzi am reușit să îndeplinim acest obiectiv”, a spus pilotul.


Manevrele elicopterului au fost urmărite din Centrul Comandă Raport și supervizate de la sol de specialiștii poligonului care au asigurat și siguranța pe apă și pe uscat în perimetrul în care au avut loc tragerile.

Sursa foto: Facebook/ Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană

 

Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii