Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:27 29 11 2022 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Trafic de influență. 150.000 euro ceruți pentru favorizarea unei licitații

ro

11 Aug, 2020 17:09 1199 Marime text

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția pentru combaterea infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, persoană fizică fără calitate specială, pentru săvârșirea  infracțiunii de trafic de influență, după cum informează Biroul de informare și relații publice.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
 
Inculpatul ar fi pretins unui om de afaceri o sumă de bani neprecizată, reprezentând 10 % dintr-un contract de achiziții ce urma să fie atribuit prin licitație internațională organizată de o primărie de municipiu din zona de frontieră și, ulterior, ar fi primit suma de 150.000 euro. Banii ar fi fost pretinși și primiți în schimbul presupusei influențe pe care inculpatul, persoană fără calitate specială, ar fi promis că o va exercita asupra primarului și a unor funcționari publici din primărie, astfel încât societatea omului de afaceri să fie favorizată la licitație prin introducerea unor condiții restrictive în documentația de atribuire, care i-ar fi dezavantajat pe competitori, iar ulterior, în derularea contractului, să fie aprobată documentația de care  depindea efectuarea plăților sumelor facturate către primărie.
 
Pretinderea și primirea banilor ar fi avut loc în perioada 26 februarie 2013 – 16 aprilie 2015, în contextul achiziției de echipamente și bunuri IT necesare unui proiect având ca scop gestionarea situațiilor de urgență în zona de frontieră, pentru implementarea Programului IPA de cooperare transfrontaliera România-Serbia.
 
Pentru garantarea confiscării speciale a sumei de bani care face obiectul interacțiunii de trafic de influență, în cauză s-a dispus sechestru asigurător asupra a două terenuri aparținând inculpatului.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii