Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:58 18 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tradiții pentru spor și sănătate de Sfântul Nicolae, una dintre cele mai îndrăgite sărbători ale iernii

ro

06 Dec, 2023 08:19 1028 Marime text
Sărbătorit pe 6 decembrie de toţi creştinii, Sfântul Nicolae este aşteptat de copilaşii care speră să găsească în ghetuţe dulciuri şi fructe. În schimb, cei neascultători primesc în dar o nuieluşă. Potrivit tradiţiei, Moş Nicolae a fost mai darnic cu pedepsele decât cu recompensele, iar pe cei care se abăteau de la credinţa dreaptă îi lovea cu nuiaua peste mâini.
 
Conform legendei, în anul 325, Sfântul Nicolae a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, eveniment în cadrul căruia Arie, un preot din Alexandria, a susţinut că Iisus Hristos nu este de aceeaşi natură cu Dumnezeu Tatăl. Deranjat de această afirmaţie, Sfântul Nicolae i-a dat o palmă ereticului, de unde a rămas şi cutuma ca cei obraznici să primească o nuieluşă de la Moş Nicolae. Sfântul Nicolae a ştiut însă că, după ceartă, se cere şi mângâiere. De aceea, el le-a făcut multe daruri săracilor, i-a liniştit pe cei întristaţi şi i-a vindecat pe bolnavi. Ziua de 6 decembrie încheie ciclul de sărbători şi practici magice început la mijlocul lui noiembrie, care culminează cu Sfântul Andrei. În tradiţia românească, Moş Nicolae apare pe un cal alb, semnificând prima zăpadă care cade la începutul iernii.

Şi-a folosit moştenirea pentru a-i ajuta pe cei săraci 

Nicolae s-a născut într-o familie bogată, iar după ce părinţii săi au murit, el şi-a folosit moştenirea pentru a ajuta oamenii săraci. A fost întemniţat şi apoi eliberat odată cu venirea împăratului Constantin. A fost numit cardinal al ţinutului Mira (aflat acum în Turcia) şi este cunoscut pentru minunile pe care le-a săvârşit de-a lungul vieţii şi pentru generozitatea lui. A murit pe 6 decembrie 345 (sau 352, după alte surse), fiind de atunci celebrat în fiecare an la această dată. Multe biserici au fost construite sub hramul Sfântului Nicolae, el fiind şi unul dintre cei mai pictaţi sfinţi în icoane. Este cunoscut drept patronul spiritual al unor ţări precum Germania, Olanda, Rusia, România, Elveţia, dar totodată este protectorul marinarilor, al fetelor nemăritate, al săracilor şi, nu în ultimul rând, al copiilor.

Îi salvează de la înec pe navigatori şi apără soldaţii 

Despre Sfântul Nicolae se mai spune că este iscoada lui Dumnezeu pe lângă drac, că ajută văduvele şi orfanii, dar şi fetele nemăritate. Tot el este stăpânul apelor şi îi salvează de la înec pe navigatori, apără soldaţii pe timp de război şi de aceea este invocat în timpul luptelor. În Transilvania, Moş Nicolae este numit Sânnicoară şi este unul dintre cei mai populari sfinţi. O legendă ardeleană spune că Sfântul Nicolae poate fi văzut în noaptea de Anul Nou în lumina mare, când cerurile se deschid de trei ori. Aşadar, dacă vreţi să aveţi noroc de daruri, trebuie să aveţi credinţă în suflet.

Zestre pentru trei fete nevoiaşe 

De unde a pornit obiceiul darurilor asociat cu sărbătorirea Sfântului Nicolae? Legenda spune că Sfântul Nicolae a ajutat trei fete sărace din oraşul său, aducându-le dar de zestre, noaptea, fără a fi văzut. Casa în care trăiau cele trei surori era foarte săracă. Tatăl lor plănuia să-şi vândă fetele ca să se îmbogăţească. Bătrânul nu a fost înduplecat de lacrimile şi durerea fiicelor, dar Sfântul Nicolae a aflat despre nenorocirea ce se petrecea şi a venit în ajutorul lor. Noaptea, pe furiş, el a aruncat o pungă plină cu galbeni în camera fetei celei mai mari. Astfel, ea a reuşit să se mărite curând. La fel a făcut şi în următorii doi ani, iar sora cea mijlocie şi apoi cea mică au reuşit să se aşeze la casele lor. Tatăl s-a hotărât însă ca, înainte de căsătoria mezinei, să îl pândească noaptea pe Nicolae. L-a văzut astfel când a urcat pe acoperişul casei de această dată şi a dat drumul pe coş unui săculeţ. De atunci, legenda lui Moş Nicolae spune că acesta nu se arată niciodată, aşa cum face Moş Crăciun, dar nu uită să îi răsplătească pe copiii cuminţi şi să le aducă nuiele celor neascultători.

Pune capăt perioadei magiei negre 

Se spune că Sfântul Nicolae pune capăt perioadei magiei negre şi lucrurilor necurate care încep de Sfântul Andrei. Astfel, pe 6 decembrie, Sânnicoară vine să protejeze popoarele de rele şi să le îndrume pe drumul cel bun. Una dintre legendele construite în jurul Sfântului Nicolae spune că, într-o noapte, când locuitorii din Mira îl sărbătoreau că în fiecare an, o bandă de piraţi arabi a năvălit în mijlocul petrecerii. Au furat tot ce au putut şi au răpit un copil, Basilos, pentru a-l transforma în sclavul Emirului. Văzând durerea părinţilor lui Basilos, în anul următor, în timpul aceleiaşi sărbători, Sfântul Nicolae l-a ridicat pe copil dintre arabi şi l-a adus în sânul familiei sale. Părinţii nici nu puteau să creadă minunea, dar i-au mulţumit Sfântului Nicolae în nenumărate rugi. Moş Nicolae a existat ca trup şi suflet, acum el există ca spirit, fiindcă întruchipează bunătatea, credinţa şi generozitatea.

Să fim miloşi cu cei săraci, orfani şi prigoniţi 

Sfântul Nicolae a fost model pentru un alt personaj la fel de îndrăgit: Moş Crăciun. Cel mai important lucru, pe lângă venirea Moşului, sunt săracii. Există obiceiul ca, de 6 decembrie, să ne comportăm exact ca Sfântul Nicolae: să fim miloşi cu săraci, văduve, orfani şi cei prigoniţi. La sate, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii încep să se organizeze în cete şi să meargă la repetiţiile pentru colindele pe care le vor cânta de Crăciun şi de Anul Nou.

Pe 6 decembrie începe cu adevărat iarna 

În noaptea de Sfântul Nicolae, conform tradiţiilor româneşti, există ritualuri magice, farmece şi pronosticuri meteorologice. E bine să punem crenguţe de pomi fructiferi în apă pentru a înflori până la noaptea dintre ani. Rezultatul va fi simbolic pentru rodul pe care livada îl va avea în anul următor. Se spune că pe 6 decembrie începe cu adevărat iarna, pentru că Sfântul Nicolae îşi scutură barba albă, transpusă în ninsorile abundente ce ar trebui să urmeze. În unele regiuni, Moş Nicolae vine încă din 5 decembrie! Fetele se adună în ajunul sărbătorii şi fac plăcinte. Seara, la ora nouă, băieţii le vizitează şi petrecerea începe mai devreme.

Tradiții și obiceiuri

Se știe despre sărbătoarea Sfântului Nicolae că este una dintre cele mai îndrăgite sărbători ale iernii. Tradiția ne spune că Sfântul Nicolae  este al doilea sfânt facut de Dumnezeu, care stă alături de Părintele ceresc, în stânga lui.

Totodată, știm despre Sfântul Nicolae că e milostiv față de săraci, ajută văduvele, orfanii și dăruiește bani tuturor oropsiților. Sfântul Nicolae este, de asemenea, protector al copiilor, fiind primul moș darnic care le face acestora cadouri odată cu venirea iernii.

Există obiceiul, la sate, ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete și să-și aleagă gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou.

Din bătrâni aflăm faptul că Sfântul Nicolae se mai serbează și pentru ajutor la boli și lovituri, dar și pentru sprijin acordat în orice situații., scrie tradiții-superstiții.ro. 

Totodată, în noaptea de Sfântul Nicolae, tradițiile românești vorbesc și despre ritualuri magice, farmece și prognosticuri meteorologice.

Astfel, se vor pune crenguțe de pomi fructiferi în apă, pentru a înflori până la Anul Nou, ocazie cu care se va afla rodul livezilor din anul ce urmează.

Se spune în tradiția românească că iarna începe la Sfântul Niculai, când, acesta, trebuie să-și scuture braba cea albă, cu alte cuvinte, trebuie neapărat să ningă. Dacă totuși se întâmplă să nu ningă de Sfântul Nicolae, atunci se zice că ar fi întinerit Sfântul Niculai.

Citește și: 

Calendar ortodox, 6 decembrie 2023. Pomenirea celui între sfinți Părintelui nostru Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei, făcătorul de minuni
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii