Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:23 22 06 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Televiziunea Română sărbătorește 56 de ani de la lansarea emisiunii „Teleenciclopedia"

ro

22 May, 2021 11:14 652 Marime text

 
  • La data de 22 mai 1965 a debutat la Televiziunea Română, emisiunea „Teleenciclopedia", care a înregistrat un record de audiență până în anul 1990.

Teleenciclopedia este o emisiune a postului național de televiziune din România, Televiziunea Română.

Denumirea este un cuvânt telescopat (un cuvânt nou format prin combinarea a două cuvinte existente, astfel încât cel puțin unul din ele este trunchiat) pornind de la „televiziune” și „enciclopedie”, conform wikipedia.org.

Este una dintre cele mai longevive emisiuni din programele posturilor de televiziune din România, prima difuzare a emisiunii înregistrându-se la data de 22 mai 1965. Emisiunea este difuzată în continuare pe TVR1, sâmbătă după-amiaza la ora 18.50. Sunt prezentate documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Emisiunea păstrează același generic (un fragment din Momentul muzical pentru pian și orchestră de Nicolae Kirculescu) de mai mulți ani. Între comentatorii care au lucrat sau lucrează pentru Teleenciclopedia se numără: Mariana Zaharescu, Dinu Ianculescu, Florian Pittiș, Alexandru Marinescu, Adela Mărculescu, Petru Mărgineanu, Lucia Mureșan, Irina Petrescu, Silviu Stănculescu, Ion Caramitru, Traian Stănescu 

Ti-a placut articolul?

Comentarii