Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:01 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Telegondola, o afacere neprofitabila condusa de oamenii lui Mazare

ro

08 Feb, 2010 03:00 2597 Marime text
cap_4.jpg„Anul trecut turismul a mers destul de prost şi cred că anul acesta va merge şi mai prost"

Primarul Radu Mazăre a supus votului consilierilor locali proiectul de hotărâre privind refinanţarea creditului care ţine în viaţă Telegondola Mamaia.

„Se aprobă refinanţarea de către Volksbank România sucursala Constanţa a creditului de investiţii acordat de Unicredit România în valoare de cca. 1.200.222 euro compusă din sold credit, comision de rambursare în avans şi dobânda acumulată la zi în următoarele condiţii: creditul - capital de lucru (overdraft) în valoare de 800.000 de lei, perioada de rambursare de 7 ani pentru creditul de investiţii şi 12 luni pentru capitalul de lucru cu posibilitatea prelungirii cu încă 12 luni, dobânda EURIBOR la 12 luni + marja de dobândă de 3,5% pe an (cca 5%) pentru creditul de investiţii şi VBR PRIME RATE pentru RON plus 2,5% pe an (cca 12%) pentru facilităţile Overdraft, comision de acordare de 0,5% pentru ambele credite, comision de rambursare în avans din surse bancare atrasa de 2% pentru creditul de investiţii, comision de rambursare în avans din surse proprii - 0% pentru creditul de investiţii, rambursare pentru creditul de investiţii în 7 rate", spune proiectul HCLM.

De la Unicredit la VolksBank

Documentul mai arată şi instituirea garanţiilor constând în: ipoteca de rangul II asupra terenului în suprafaţă de 3.225 mp aferent echipamentului Telegondola şi construcţiilor aferente (după rambursarea integrală a facilităţii de credit de la Unicredit Ţiriac Bank, ipoteca va deveni de rang I), gaj asupra echipamentului Telegondola, garanţia reală mobiliară asupra disponibilităţilor existente în conturile societăţii deschise la VolksBank România SA şi cesiunea generală de creanţe (încasările din vânzarea biletelor). Împuternicit să semneze contractele de credit, de ipotecă şi de gaj a fost desemnat directorul general şi preşedintele CA-ului Telegondola Mamaia SRL, Ştefan Marian. Actele ataşate proiectului de hotărâre arată că primul credit pentru Telegondola a fost făcut în 2004, fiind un leasing cu SC Dunărea SA, pentru achiziţionarea echipamentului „la cheie". Prin HCLM 402 din 15.09.2006, modificată prin HCLM 84 din 7.03.2007 şi a deciziei CA 42 din 2006 şi a Hotărârii AGEA Mamaia SA nr. 02 din 26.01.2007 s-a aprobat contractarea creditului de 3 milioane de euro, pe o perioadă de 7 ani, de la Unicredit Ţiriac Bank. „În anul 2009, criza economică a afectat turismul de pe litoral, inclusiv activitatea SC Telegondola Mamaia SRL, lucru care a condus la diminuarea substanţială a veniturilor. Faţă de această situaţie s-a constatat faptul că în situaţia în care societatea ar fi achitat la termen rata de credit scadentă lunii septembrie 2009, societatea ar fi rămas fără disponibilităţi financiare necesare achitării TVA-ului, a taxelor şi impozitelor, a cheltuielilor de conservare a echipamentului şi a salariilor", se arată în nota de fundamentare. Chiar şi primarul Radu Mazăre a încercat să explice dezastrul financiar de la Telegondola Mamaia: „Anul trecut turismul a mers destul de prost şi cred că anul acesta va merge şi mai prost. Nu ştiu dacă a avut profit vreodată pentru că trebuia să se plătească. Nu am făcut Telegondola ca o afacere din care să scoatem profit la primărie, ci ca pe o atracţie turistică. Acesta este şi motivul pentru care preţul unei călătorii este derizoriu. Abonamentul la Predeal este de 45 de euro pe zi şi la noi o călătorie costă un euro".

stefan_marian_telegondola.jpgRene, între Telegondola şi Royal Distribution

SC Telegondola Mamaia SRL are ca asociaţi Municipiul Constanţa, cu 46,51% şi SC Mamaia SA, 53,49%. Firma este administrată de Ştefan Marian şi Rohan Ovidiu Rene. Pe primul îl regăsim în SC Gondola Serv SRL, în care este asociat cu Dan Lucian Victor. Societatea se ocupă cu operaţiuni de mecanică generală şi nu ne lasă altă alternativă decât să ne gândim dacă s-o învrednici şi cu repararea Telegondolei. Pe de cealaltă parte, Rohan Ovidiu Rene este implicat într-una dintre afacerile primarului Radu Mazăre. SC Royal Distribution Services SRL îi are ca asociaţi pe Rohan Ovidiu Rene, Sorin Gabriel Strutinsky, Nicuşor Daniel Constantinescu, Radu Mazăre, Ştefan Popescu, Cristian Ruşescu, Otilia Mihaela Pîrvan şi Husein Ozghen. Aşadar, telegondola este condusă de asociatul lui Radu Mazăre. Om de încredere care ar fi trebuit să facă afacerea să meargă. Dar, se pare că nu a reuşit.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • palazanu 08 Feb, 2010 14:48 nea fanica securistu sef de telegondola .buni baitii astia cu ochii verzi, albastri etc. bravos mazare ai numai banditi pe langa tine.