Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:22 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Stop bullying! Activități preventive. Ce le recomandă polițiștii constănțeni elevilor

ro

12 Apr, 2021 15:48 1530 Marime text
  • Polițiștii constănțeni au abordat ca temă principală fenomenul bullying, fiind cunoscut faptul că mica violență în instituțiile de învățământ preuniversitar poate avea consecințe nefericite asupra elevilor, transmite IPJ Constanța.
  • Studiile au arătat că majoritatea violențelor survin în urma unor conflicte spontane, care pornesc de la simple certuri între copii.
Prin prisma faptului că în această perioadă elevii claselor a VIII-a și a XII-a continuă procesul de învățământ în sistem online, polițiștii Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul I.P.J. Constanța au desfăşurat astăzi activități informativ-preventive în rândul elevilor de la Liceul Teoretic ,,Anghel Saligny” din orașul Cernavodă, Școala Gimnazială nr. 8 şi Centrul de plasament ,,Aluniș”, din municipiul Constanța.

Polițiștii constănțeni au abordat ca temă principală fenomenul bullying, fiind cunoscut faptul că mica violență în instituțiile de învățământ preuniversitar poate avea consecințe nefericite asupra elevilor. Studiile au arătat că majoritatea violențelor survin în urma unor conflicte spontane, care pornesc de la simple certuri între copii.

Cazurile de violență, care pot îmbrăca orice formă de manifestare a unor comportamente precum exprimarea inadecvată sau jignitoare, bruscări, împingeri, loviri, răniri, comportamente care intră sub incidența legii (viol, consum/comercializare de droguri, distrugere, furt), ofensă adusă statului/autorității cadrului didactic, comportament școlar neadecvat (întârzierea la ore, părăsirea clasei în timpul orei, fumatul în școală), au fost dezbătute de polițiștii constănțeni care au prezentat aspecte succinte privind fiecare caz în parte.

Tendința celor mici de a răspunde cu violență unor provocări, pe fondul creșterii violențelor la care sunt expuși în societate, în spațiile media, pe internet sau chiar în familie, le afectează formarea și dezvoltarea armonioasă a personalității acestora, precum și tranziția sănătoasă către persoana adultă.

În acest context, polițiștii le recomandă copiilor:

-     Fiți atenți când vă alegeți prietenii. Evitați relațiile de prietenie cu persoanele violente sau conflictuale!
-     Nu vă lăsați influențați de ceilalți. Analizați singuri riscurile la care vă expuneți, pe baza educației primite și a propriei experiențe!
-     Dacă vreun coleg sau prieten vă roagă să faceți ceva cu care nu sunteți de acord, refuzați categoric indiferent de promisiunile sau amenințările primite!
-     Spuneți-le prietenilor voștri să nu răspundă cu violență la provocările altor grupuri și atrageți-le atenția asupra consecințelor comiterii de fapte antisociale!
-     Când sunteți jigniți sau deveniți victime ale comportamentelor violente ale unor colegi sau ale persoanelor din anturaj, anunțați profesorii, părinții sau poliția, pentru a fi ajutați!
-     Fiți prudenți în relațiile cu persoanele nou cunoscute, pentru a nu fi manipulați să comiteți infracțiuni sau să deveniți victima acestora!
-     Dacă intrați într-o dispută cu un alt coleg, fiți primul care renunță. Amintiți-vă că urmarea acestui conflict poate duce la rănirea dumneavoastră!
 
Activităţile se înscriu în Programul național de prevenire a delincvenței juvenile și victimizării minorilor.

Sursă foto (cu rol ilustrativ): Arhivă ZIUA de Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii