Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:01 25 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spitalele familiei Oprescu

ro

09 Sep, 2015 00:00 1774 Marime text
Un spital din Bucureşti a fost preluat, anul trecut, de prietenii şi rudele primarului Sorin Oprescu de la un clan de interlopi din Turcia. Clădirea aparţine unei instituţii subordonate Primăriei Bucureşti, dar a fost închiriată de-a lungul anilor unor afacerişti controversaţi.
 
Spitalul Metropolitan din centrul Bucureştiului a devenit anul trecut un punct comun de interes pentru familia lui Sorin Oprescu, sponsorii săi din campaniile electorale şi beneficiarii privaţi ai unor contracte de milioane de euro cu spitalele subordonate Primăriei Capitalei. Afacerea medicală este controlată de un offshore cipriot şi administrată de fratele lui Sorin Oprescu, primarul general al capitalei, arestat duminică pentru corupţie. (Detalii, AICI)

Personajele afacerii

Gelu Dorin Oprescu. Este fratele primarului şi administratorul firmei Medicable Life Hospital, înfiinţată anul trecut ca să gestioneze spitalul Metropolitan din capitală. El mai este partener în alte două clinici private „Academica“ din Bucureşti, împreună cu Sorin Oprescu şi cu fiul acestuia.
 
Andrei Gagea. Sponsor important al lui Sorin Oprescu în a doua campanie pentru Primăria capitalei, Gagea este directorul spitalelor „Academica“ pe care le deţine familia Oprescu. Gagea, 41 de ani, a reprezentat şi firma offshore care deţine pachetul majoritar din noul spital „Metropolitan“, administrat în prezent de fratele primarului.
 
Luana Mădălina Titacu. Sponsor al primarului Oprescu şi acţionar minoritar în afacerea spitalului. Titacu, 29 de ani, a câştigat contracte de zeci de milioane de lei cu spitalele bucureştene subordonate primarului Sorin Oprescu.

Până în 2014, în aceeaşi clădire a funcţionat, timp de trei ani, un spital privat de oftalmologie - „Europe Eye“. Inaugurat în 2011, cu mare fast, în prezenţa premierului Emil Boc, spitalul a fost închis trei ani mai târziu, după ce unul dintre acţionari a fost arestat în România.

Basar Hacisuleymanoglu, 41 de ani, membru al familiei turce care deţinea spitalul de ochi, era anchetat încă din 2007 de Poliţia din Istanbul ca lider al unui clan interlop local, din care mai făcea parte şi tatăl său. Autorităţile turce i-au cerut extrădarea în 2013 pentru omor calificat, constituire de grup infracţional organizat, şantaj, jaf, lipsire de libertate, ameninţare, fals în înscrisuri private.

Reţinut în România, turcul a susţinut că nu se face vinovat de nicio faptă penală, că nu îi cunoaşte pe majoritatea celor din gruparea criminală şi că a venit în România ca om de afaceri, nu ca fugar. El a mai gestionat în Bucureşti afaceri cu jocuri de noroc şi case de schimb valutar. În final, judecătorii românii au aprobat extrădarea lui în stare de arest.

Cristina Simion, fost avocat al firmei controlate de turci, ne-a spus: „Basar Hacisuleymanoglu era singura persoană cu care ţineam legătura, nu mai lucrez de mult cu ei. Din păcate, afacerea nu a avut rezultatele pe care le-au dorit dânşii, mai ales că Basar a fost extrădat“.

Firma turcilor, European Eye Center, este vizată de procurori într-un dosar de spălare de bani, alături de şefii Camerei de Comerţ România-Azerbaidjan, de la care preluaseră afacerea. (Detalii, AICI)

Sorin Oprescu a participat la deschiderea spitalului de oftalmologie „Europe Eye“ din centrul capitalei, o afacere pusă pe picioare într-o clădire deţinută de-a lungul anilor de instituţii subordonate Primăriei Bucureştiului, dar închiriată unor controversaţi afacerişti locali.

Edilul-şef al capitalei declara atunci că spitalul a fost realizat în cadrul unui parteneriat public-privat: „Respect pentru lumea care a pus umărul ca astăzi Bucureştiul să poată beneficia de această structură de avangardă“. Trei ani mai târziu, fratele său administra un alt spital în aceeaşi clădire.

Imobilul din Calea Serban Vodă nr. 95-101, unde funcţionează spitalul, are o suprafaţă construită de peste 6.000 mp şi se află în proprietatea Municipiului Bucureşti. Încă din 1991, clădirea a ajuns obiectul unei afaceri imobiliare care leagă mai multe grupări de interese.
Scurt istoric al clădirii

Societatea Sancomplex SRL a preluat gestiunea clădirii din Şerban Vodă de la Regia Naţională de Apă în 1991. Din 2002, Regia de Apă este înlocuită ca parte în contract de către ALPAB, subordonată Primăriei capitalei.

În noiembrie 2009, Sancomplex încheie la rândul său un acord de exploatare imobil cu European Eye Center, firma familiei Hacisuleymanoglu.

În februarie 2014, după extrădarea lui Basar Hacisuleymanoglu, European Eye Center cedează drepturile şi obligaţiile din contractul cu Sancomplex, controlată de Iulian Tudor, un afacerist apropiat de Dorin Cocoş, către o companie înfiinţată cu o lună înainte. Aceasta aparţine tot unui cetăţean turc şi poartă numele de Prestige Projekt SRL.

În aceeaşi zi, Prestige Projekt SRL încheie la rândul său un contract de subînchiriere cu Medicable Limited, offshore-ul din Cipru care deţine 80% din clinica administrată de Gelu Dorin Oprescu.
Prestige Project e o firmă apropiată familiei Hacisuleymanoglu, garantând în acest an un credit bancar al European Eye Center chiar cu chiria încasată de la offshore-ul cipriot reprezentat de Andrei Gagea. Adică 60 de mii de euro/lună, la care se adaugă încă 420 de mii de euro, bani care trebuie achitaţi până în 2021.

În primul an de activitate, firma administrată de Dorin Gelu Oprescu, Medicable Life Hospital, care operează spitalul „Metropolitan“, a încasat aproape 200 de mii de euro. În schimb, unităţile medicale „Academica“, în care Dorin Oprescu este asociat cu fratele său, Sorin Oprescu, au avut încasări de milioane de euro.

Andrei Gagea, directorul clinicilor Academica şi reprezentantul offshore-ului cipriot din spitalul Metropolitan, declara, în 2014, reporterilor de la Ziarul Financiar: „Suntem în piaţă din 2008, în fiecare an am avut creştere, iar anul trecut am avut cele mai bune rezultate“.

Nici Gagea, nici fratele primarului nu au putut fi contactaţi până la ora publicării acestui material.
 
Sursa: Riseproject.ro
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii