Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:19 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Situația economică în România și măsurile BNR

ro

10 Feb, 2022 13:38 1498 Marime text
 
Economiștii se așteptau ca BNR să majoreze dobânda de politică monetară cu 0,25%, dat fiind istoricul recent al măsurilor anterioare. Dar Banca Națională a României a majorat de joi, 10 februarie 2022, dobânda de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale de la 2% la 2,5%.
BNR a mai decis și majorarea cu 0,5 puncte procentuale a ratei facilității de depozit la 1,5%, respectiv majorarea ratei Lombard.

Rata Lombard oferă lichiditate pe termen scurt băncilor comerciale, care mai sunt numite și credite Lombard. Pentru ca o bancă să primească un împrumut Lombard, aceasta este nevoită să garanteze de obicei cu titluri de valoare, cum ar fi obligațiunile emise de stat (titluri de stat).
Din cauză că va expira schema de sprijin a consumatorilor de energie, BNR se așteaptă acum că inflația să ajungă la un nivel de două cifre în trimestrul al doilea. Rata anuală a inflației a crescut la 8,19% în decembrie 2021, de la 7,80% în noiembrie 2021, urcând și mai mult deasupra limitei superioare a intervalului țintei, în principal ca efect al continuării scumpirii energiei.

Dacă ne uităm în jurul nostru, Banca Poloniei a majorat rata cu 0,5 puncte procentuale în această săptămână la 2,75%, iar Banca Cehiei a crescut săptămâna trecută rata cheie cu 0,75 puncte la 4,5%. Deci, chiar și cu ultima majorare, BNR rămâne cu cea mai mică dobândă din regiune.

Cursul valutar leu/euro a înregistrat o ușoară ajustare descendentă în luna ianuarie, deși mult mai mică decât cele evidențiate în regiune, în principal din cauza intrării fondurilor PNRR.

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, este în continuă creștere, în prezent fiind de 3,29%. Indicele ROBOR la 6 luni a crescut la 3,43% de la 3,37%.

Următoarea ședință a consiliului de administrație al BNR, dedicată politicii monetare, va avea loc în data de 5 aprilie 2022.

Sursa foto: pexels.com
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii