Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:28 19 04 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Și studenții au protestat azi în faţa Prefecturii Constanţa. Ce nemulțumiri au

ro

12 Feb, 2021 18:53 749 Marime text
  • Mai mulți studenţi au protestat în cursul zilei de astăzi, 12 februarie  în faţa Prefecturii Constanţa, fiind nemulțumiți de faptul că li s-ar putea elimina gratuitatea pe mijloacele de transport.

Astăzi am făcut front comun cu Liga Studenților - Universitatea „Ovidius” din Constanța și CTB Constanța pentru a protesta împotriva eliminării gratuității studenților la transportul feroviar la clasa a II-a, dar și a lipsei de interes a Guvernului referitor la un dialog deschis cu reprezentanții studenților.

Ne-am adunat cu toții în fața Instituției Prefectului județului Constanța pentru a ne apăra drepturile cu greu obținute în urmă cu câțiva ani, drepturi stipulate, de altfel, în Legea Educației Naționale 1/ 2011, art 205, alineatul 2^1.

Vă readucem în atenție beneficiile transportului feroviar gratuit pentru studenți:

  • creșterea echității în învățământul superior;
  •  accesul și finalizarea studiilor studenților din medii socio-economice defavorizate;
  •  creșterea mobilităților studenților;
  • impactul pozitiv asupra mediului;
  • creșterea participării studenților la vot.

Din nefericire, nu suntem deputați să avem beneficii maxime la transportul feroviar și Guvernul nici să nu considere a exista vreo problemă!

P.S.: Mulțumim jandarmilor pentru ”felicitările” primite., este postarea de pe pagina de socializare a Ligii Studenților din Universitatea Maritimă Constanța.

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI) și Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) acuză Guvernul de iresponsabilitate și că au condamnat elevii la abandon școlar pentru că nu a introdus bani în bugetul de stat pentru transportul elevilor.

Transportul sau demisia! Joi, 11 februarie a.c, elevii au protestat, alături de reprezentanții părinților în fața Guvernului, ca urmare a intenției Guvernului de a tăia atât gratuitatea la transportul feroviar, cât și la toate celelalte tipuri de transport, după ce studenților le-a fost luată gratuitatea pe tren. În aceeași zi a fost publicat și proiectul de buget pentru anul 2021, cu doar 2,5% din PIB pentru educație și nicio sumă prevăzută pentru transportul elevilor. Asociațiile de elevi din țară își manifestă protestul cu privire la această măsură și consideră că actuala conducere nu face altceva decât să aducă educația în paragină și să încurajeze abandonul școlar.

Efectele ireversibile pe care tăierea gratuității la absolut toate tipurile de transport se vor vedea cu ochiul liber în cifrele ratei abandonului școlar. În această situație elevii din mediul rural sunt condamnați la sărăcie, pentru că cei din mediile dezavantajate nu vor avea posibilitatea de a urma liceul pe care și-l doresc, pentru ca abonamentul va fi mult mai scump decat suma decontată.

Sursa foto: Facebook/ Liga Studenților din Universitatea Maritimă Constanța

Citește și: Protest al elevilor din Constanța, față de intenția guvernului de a elimina transportul gratuit

Ti-a placut articolul?

Comentarii