Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:23 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfaturi pentru tranzactii imobiliare in siguranta

ro

21 Dec, 2011 01:37 1708 Marime text

Mihai Stan, unul dintre specialiştii www.topestate.ro ne dă câteva sfaturi pentru a încheia în siguranţa o tranzacţie imobiliară.

1. Degreveaza-te de responsabilitate, colaborand cu experti in tranzactii imobiliare: agent imobiliar profesionist, notar serios, avocat sau expert in constructii daca este cazul

2. Supervizeaza expertii cu care colaborezi pentru incheierea tranzactiei. Chiar daca cei de mai sus sunt responsabili ca totul sa mearga bine, tu vei avea cel mai mult de pierdut daca apar probleme, asa ca supervizeaza-i

3. Locatia sa fie corecta in fapt si in acte: verifica (mai ales in cazul terenurilor goale) daca ceea ce ti-a aratat proprietarul se regaseste in acte. Exista situatii in care terenurile au fost vizionate intr-un loc si cumparate in alta parte.

4. Actele de proprietate sa fie in regula dpvd legal, fara dispute pe mosteniri, donatii, procese pe rol, etc. Iar daca iti asumi anume nepotriviri, negociaza ca micsorarea pretului sa iti acopere discomfortul.

5. Daca este vorba de un teren, verifica delimitarea proprietatii cu un inginer autorizat de la Cadastru: iti va spune exact unde este pozitionat, unde sunt colturile si daca are in fapt aceeasi suprafata prevazuta in acte, pentru ca in cele mai multe cazuri apar diferente

6. Termenele de plata: in facultate un profesor de economie ne spunea in gluma sa nu acceptam cecuri cu termen "la sfarsitul lumii" ci doar "la sfarsitul lunii". Atentie asadar la formularile din acte, mentionarea exacta a termenelor de eliberare, predare, plata, semnare, construire, etc.

7. Atentie la semnarea actelor de transfer a dreptului de proprietate: trebuie sa aiba forma oficiala, legala, autentica, solemna. La semnarea actelor trebuie sa fie prezentate obligatoriu anumite certificate (certificat fiscal, extras de carte funciara). Iti sugerez sa soliciti si acte neobligatorii, precum istoricul acelei proprietati si certificatul energetic care este obligatoriu, dar pe care notarii au gasit o cale sa il ocoleasca.

8. La preluarea in posesie: constata starea locuintei si opreste cheile ca sa incui in urma ta. Verifica ca totul sa fie asa cum s-a trecut in acte. Tot acum vei face ultima verificare la contoarele si indexurile de apa, canal, gaz, electricitate, ca sa vezi daca totul este sigiliat si achitat la zi.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii