Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:30 23 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfaturi din partea pompierilor ISU Constanța pentru a face față temperaturilor ridicate

ro

18 Jun, 2024 10:50 478 Marime text
Foto: Facebook/ISU ConstanțaPentru a vă proteja sănătatea atunci când temperaturile sunt foarte ridicate amintiţi-vă să staţi într-un loc răcoros. ISU Constanța precizează că următoarele măsuri sunt importante:

1.Beţi cantităţi suficiente de lichide
 • În timpul unei perioade foarte calde veţi avea nevoie de a creşte aportul de lichide, indiferent de nivelul de activitate. Nu aşteptaţi să vi se facă sete pentru a bea. În timpul unei activităţi fizice grele într-o perioadă foarte caldă beţi 2-4 pahare de lichide la fiecare oră (aproximativ 2-4 litri lichide pe zi).

2. Înlocuiţi sarea şi mineralele
Transpiraţiile masive produc o pierdere de sare şi minerale din organism. Acestea sunt necesare pentru organismul dumneavoastră şi trebuiesc înlocuite.

3. Purtaţi haine adecvate şi ochelari de soare
 • Purtaţi haine cât mai uşoare atunci când sunteţi în casă. Alegeţi haine de culoare deschisă şi care permite aerisirea. Arsurile solare afectează capacitatea organismului de a se răci şi produce o pierdere a lichidelor din organism. De asemenea produce dureri şi afectează pielea. Dacă va trebui să mergeţi în afară, protejaţi-vă de soare prin purtarea unei pălării împreună cu ochelarii de soare şi aplicaţi unguente care să vă apere de soare.

4. Planificaţi activităţile din afară cu grijă
 • Dacă trebuie să lucraţi afară, încercaţi să limitaţi activitatea dumneavoastră din exterior dimineaţă sau seara. Încercaţi să vă odihniţi des în locuri umbrite în aşa fel încât termostatul organismului dumneavoastră să aibă o şansă să se refacă.

5. Stabiliţi-vă propriul ritm
 • Dacă nu sunteţi acomodat cu munca sau exerciţiile într-un mediu supraîncălzit, începeţi încet şi lucraţi cu paşi graduali. Dacă manifestarea căldurii vă face ca inima să bată mai repede şi vă produce o jenă la respiraţie, opriţi orice activitate. Mergeţi într-un loc răcoros şi odihniţi-vă în special dacă sunteţi ameţit, confuz, slăbit sau obosit.

6. Rămâneţi într-un loc răcoros la interior
 • Dacă nu sunteţi acomodat cu munca sau exerciţiile într-un mediu supraîncălzit, începeţi încet şi lucraţi cu paşi graduali. Dacă manifestarea căldurii vă face ca inima să bată mai repede şi vă produce o jenă la respiraţie, opriţi orice activitate. Mergeţi într-un loc răcoros şi odihniţi-vă în special dacă sunteţi ameţit, confuz, slăbit sau obosit.
 • Făcând duşuri reci sau stând la aer condiţionat este mult mai bine pentru a vă menţine şi a vă mai răci puţin. Folosiţi jaluzelele pentru a menţine o temperatură mai scăzută în locuinţa dumneavoastră.

7. Lucraţi câte doi
 • Atunci când lucraţi în căldură, monitorizaţi starea colaboratorilor dumneavoastră şi urmăriţi să facă cineva aceasta şi pentru dumneavoastră. Îmbolnăvirile legate de căldură pot determina ca o persoană să devină confuză sau să-şi piardă cunoştinţa. Dacă sunteţi mai în vârstă de 65 de ani, să aveţi un prieten sau o rudă care să vă verifice de două ori pe zi în timpul perioadei cu temperaturi ridicate. Dacă cunoaşteţi pe cineva din acest grup de vârstă verificaţi-l de două ori pe zi.

8. Monitorizaţi pe acei supuşi unui risc ridicat
 • Deşi oricine poate suferi o îmbolnăvire legată de creşterea excesivă a temperaturii, unii oameni sunt supuşi unui risc mai mare decât alţii.
 • Sugarii şi copii până la vârsta de patru ani sunt sensibili la efectele temperaturilor mari şi depind de alţii pentru a-şi regla mediul lor înconjurător şi a-şi asigura cantităţi adecvate de lichide;
 • Oamenii în vârstă de 65 de ani sau mai mult nu pot să-şi compenseze eficient stresul provocat de temperatură şi este mai puţin probabil să poată reacţiona la modificările de temperatură;
 • Oamenii supraponderali pot fi supuşi unor îmbolnăviri legate de creşterea temperaturii din cauza tendinţei lor de a reţine mai mult din temperatura corpului;
 • Oamenii care depun eforturi excesive pot să se deshidrateze şi să devină susceptibili la îmbolnăvirile legate de temperatura excesivă;
 • Oamenii cu diverse boli fizice, în special cei cu afecţiuni cardiace sau hipertensiune arterială sau cei care primesc unele medicaţii, cum ar fi cele pentru depresie, insomnie, sau tulburările de circulaţie pot fi afectaţi de către temperatura excesivă;
9. Adaptaţi-vă la mediu
 • Fiţi conştienţi că orice schimbare bruscă de temperatură, cum ar fi creşterile masive de temperatură din timpul verii poate fi foarte stresantă pentru organismul dumneavoastră.
 • E BINE DE ŞTIUT:
 • Evitaţi alimentele fierbinţi şi mâncărurile grele; ele vor adăuga căldură organismului dumneavoastră;
 • Beţi cantităţi suficiente de lichide şi înlocuiţi sarea şi mineralele din organismul dvs,
 • Îmbrăcaţi sugarii şi copii în haine răcoroase, uşoare şi menţineţi-le capul la umbră cu pălării sau umbrele;
 • Limitaţi expunerea la soare în timpul amiezii sau în locuri cu o expunere potenţial severă la soare cum ar fi pe plajă;
 • Nu lăsaţi copii şi sugarii nesupravegheaţi în cărucioare sau în maşinile parcate;
 • Nu lăsaţi copii şi sugarii nesupravegheaţi în cărucioare sau în maşinile parcate;
 • Asiguraţi o cantitate suficientă de apă pentru animalele dumneavoastră şi lăsaţi apa într-o arie umbroasă.
Citește și: 

Alertă meteoJudețele Constanța și Tulcea, sub avertizare Cod Galben de caniculă! Disconfortul termic va fi ridicat
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii