Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:22 09 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Servicii de calitate la prețuri corecte Societatea RAJA SA continuă politica de respect față de consumator

ro

27 Feb, 2015 00:00 703 Marime text


În ultimii ani, primordial pentru societatea RAJA SA a fost să asigure servicii de calitate la tarife rezonabile, care să se încadreze în limita de suportabilitate financiară pentru toţi abonații. Astfel, din februarie 2013 şi până acum, de peste doi ani, societatea nu a aplicat creșteri de tarife şi nici măcar ajustări cu indicele de inflație, și asta în condițiile în care majoritatea operatorilor de profil au mărit tarifele chiar şi de două ori într-un an.

 
În toată această perioadă, prețurile la energia electrică, combustibil și la celelalte materiale de exploatare au crescut periodic și semnificativ, iar indicele de inflație (februarie 2013 - ianuarie 2015) a fost de 106,30%. Mai mult, SC RAJA SA este singura companie de apă din România care nu încasează apa meteorică nici de la populație, nici de la agenții economici, ceea ce a dus la o scădere a facturilor cu aproape 10%. În România, există 42 de operatori regionali în domeniul alimentării cu apă și al canalizării, operatori care asigură serviciile de alimentare cu apă și canalizare pentru aproximativ 95% din populația țării. La ora actuală, tariful perceput de RAJA pentru apa potabilă se situează pe locul 26 în clasamentul celor 42 de operatori de profil. Comparativ cu ceilalți operatori de servicii, care asigură alimentarea cu apă din sursele de suprafață și prin cădere liberă, serviciul furnizat de RAJA implică: extragerea apei de la adâncimi cuprinse între 120 și 700 de metri și transportul apei potabile pe conducte cu o lungime însumată de peste 3.500 km, ceea ce presupune costuri ridicate cu energia electrică. Pe lângă toate acestea, conform legislației în vigoare, SC RAJA SA este obligată să plătească Administrației Naționale Apele Române un tarif pentru fiecare metru cub de apă extras din sursele de subteran sau de suprafață, în condițiile în care investițiile și mentenanța sistemelor de extragere a apei de subteran cad tot în sarcina companiei. Numai anul trecut, RAJA a plătit către administrațiile bazinale Apele Române din cele șapte județe în care operează peste 51,5 milioane de lei.

Proiect de peste 283 de milioane de euro

O componentă importantă a tarifului practicat de companie este și cofinanțarea pentru proiectele dezvoltate cu finanțare europeană. SC RAJA SA implementează acum Programul Operaţional Sectorial de Mediu (POS Mediu) -  cu patru mari componente: „Reabilitarea şi modernizarea sistemelor de alimentare cu apă şi de canalizare în regiunea Constanţa - Ialomiţa“, „Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată pentru regiunea Constanța - Ilfov“, „Reabilitarea Stației de Epurare Eforie Sud“ și „Canalizare menajeră comuna Valu lui Traian, etapa III, Constanța“, care se vor concretiza în sisteme reabilitate și extinse pe o lungime de peste 1.000 km, în 13 stații de epurare noi sau modernizate și în sute de stații de pompare și puțuri. Valoarea acestor proiecte se ridică la peste 283 de milioane de euro, din care SC RAJA SA asigură prin cofinanţare 76,62 de milioane de euro, cofinanțare realizată și prin intermediul unui împrumut de la BERD - Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Pentru a putea asigura în continuare serviciile de alimentare cu apă și canalizare la cei peste 2 milioane de consumatori, în condiții de siguranță și calitate ridicată, SC RAJA SA este nevoită să ajusteze tarifele la serviciile prestate, cu 8%. Dacă ținem cont de faptul că 6,3% reprezintă doar inflația pentru perioada februarie 2013 - februarie 2015, creșterea reală de tarif va fi de doar 1,7%. Începând cu data de 1 martie 2015, în conformitate cu avizul Autorității Naționale de Reglementare a Serviciilor Comunale nr. 120721/20.12.2013 și cu Hotarârea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Apă-Canal Constanța nr. 10/16.09.2014, tarifele percepute vor fi de 4,09 lei/mc de apă potabilă și de 3,63 lei/mc de canalizare-epurare. Deși în mod justificat, tarifele ar fi trebuit sa crească mult mai mult în toată această perioadă, totuși SC RAJA SA face după doi ani această ajustare de doar 8% şi îşi continuă politica de respect față de consumator, prin asigurarea unor servicii de calitate la un preţ în limitele de suportabilitate pentru populaţie.  

Ti-a placut articolul?

Comentarii