Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
00:19 20 06 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Șeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, la reuniunile comitetelor militare ale NATO și UE

ro

19 May, 2021 19:26 444 Marime text

 
  • Șeful Statului Major al Apărării, la reuniunile comitetelor militare ale NATO și UE.
 
Șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, a participat marți, 18 mai, la Bruxelles, la reuniunea Comitetului Militar al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO MC) și miercuri, 19 mai, la reuniunea Comitetului Militar al Uniunii Europene (EU MC), organizate în formatul șefilor apărării.

Pe timpul întrunirii Comitetului Militar al NATO, generalul-locotenent Daniel Petrescu a susținut implementarea Conceptului de apărare și descurajare, insistând pentru o abordare unitară pe fiecare direcție strategică, în concordanță cu riscurile și amenințările identificate.


Șeful Apărării a subliniat contribuția substanțială a României în misiunile și operațiile NATO. De asemenea, a mulțumit aliaților pentru participarea la exercițiile care se desfășoară în prezent pe teritoriul României, subliniind că este o participare consistentă, în pofida dificultăților impuse de contextul pandemic, o dovadă a angajamentului aliat pentru îndeplinirea obiectivelor de instruire în comun, realizarea interoperabilității și a capacității de acțiune.

Potrivit MApN, în cadrul discuțiilor purtate cu șefii apărării din statele membre ale Uniunii, generalul-locotenent Daniel Petrescu a argumentat necesitatea unei strânse cooperări între NATO și UE, prezentând contribuția României la elaborarea „Busolei Strategice”. De asemenea, a salutat rolul Facilității de Pace Europeană, precum și importanța Fondului European de Apărare, pledând pentru folosirea judicioasă a resurselor alocate. Mobilitatea militară și cooperarea industrială în implementarea tehnologiilor emergente sunt prioritare.

Șeful Apărării a analizat, împreună cu ceilalți membri ai Comitetului Militar al UE, documentul de reflecție privind încurajarea contribuției la Grupurile de luptă ale UE (European Union Battlegroups - EUBG) și eficientizarea rolului acestor grupuri de luptă în îndeplinirea obiectivelor strategice.

În sesiunea dedicată operațiilor și misiunilor UE, generalul-locotenent Daniel Petrescu a reconfirmat angajamentul României, în principal în Balcanii de Vest, în operația ALTHEA, în Marea Mediterană, operația IRINI, precum și în misiunile de instruire ale UE, în conformitate cu Planul de Întrebuințare a Forțelor Armatei României la misiuni și operații în afara teritoriului național.  
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii