Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:52 27 02 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Secretarul de stat Simona Cojocaru a participat la reuniunea Consiliului Afaceri Externe din statele UE, în format videoconferință

ro

16 Jun, 2020 18:25 588 Marime text
  • Consiliul Afacerilor Externe (CAE) şi Comitetul Director al Agenţiei Europene de Apărare (CD EDA) în formatul miniștrilor apărării s-au reunit în sistem de videoconferinţă.

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale Simona Cojocaru a participat marți, 16 iunie, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe (CAE) în format al miniștrilor apărării din statele membre ale UE, desfășurată în format videoconferință.

Activitatea a debutat cu discuții ale miniștrilor apărării privind consolidarea angajamentelor UE în misiunile și operațiile derulate sub egida Politicii de Securitate şi Apărare Comună (PSAC), precum  și în contextul pandemiei COVID - 19. A fost dezbătută și problematica finanțării acțiunilor operaționale ale Uniunii Europene prin instrumentul Facilitatea Europeană pentru Pace (EPF).

A doua temă majoră a fost dedicată inițiativelor din domeniul apărării, fiind abordate aspectele ce vizează funcționalitatea acestora. Coerența între Cooperarea structurată permanentă (PESCO), Fondul European de Apărare (EDF) și Procesul de revizuire anuală coordonată a apărării (CARD) a constituit un punct central al dezbaterilor.

În ultima parte a reuniunii, discuțiile s-au concentrat pe problematica resurselor financiare alocate Fondului European de Apărare și Mobilităţii Militare, din perspectiva viitorului Cadru Financiar Multianual 2021 - 2027.

Secretarul de stat Simona Cojocaru a salutat extinderea discuțiilor dincolo de implicațiile pandemiei COVID-19 și a pledat pentru o concentrare a eforturilor pe furnizarea de orientări ulterioare cu privire la creșterea rezilienței UE, precum și a consolidării rolului de actor global. De asemenea, a evidențiat importanţa inițiativelor UE din domeniul apărării pentru consolidarea acțiunii globale a Uniunii, coerența acestora fiind extrem de relevantă în ceea ce privește relația cu NATO. Totodată, oficialul român a subliniat necesitatea asigurării unei finanțări adecvate, prin intermediul viitorului Cadru Financiar Multianual, în special în ceea ce privește la Fondul European de Apărare și Mobilitate Militară.

De asemenea, în marja CAE a avut loc videoconferința Comitetului Director al Agenției Europene de Apărare (CD EDA), pe parcursul căreia au fost discutate obiectivele și prioritățile Agenției în următorii ani, având în vedere lecțiile învățate în urma pandemiei COVID-19. În acest context, au fost expuse rezultatele procesului de reflecție pentru stabilirea pe termen lung a obiectivelor și priorităților Agenției (EDA Long Term Review) privind transpunerea nivelului de ambiţie al Uniunii Europene în elemente concrete pe palierul dezvoltării de capabilităţi pentru apărare.

România a încurajat implementarea proiectelor privind dezvoltarea de capabilități și a inițiativelor UE din domeniul apărării, inclusiv sub egida PESCO, în vederea asigurării unui răspuns mai eficient al Uniunii Europene la crizele viitoare.

Ti-a placut articolul?

Comentarii