Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:19 26 01 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se solicită prelungirea termenului de înregistrare a diasporei pe listele electorale

ro

11 Sep, 2019 18:52 508 Marime text
Astăzi expiră termenul de înscriere pentru românii din străinătate, care doresc să voteze la alegerile prezidențiale.

După ce le-a transmis o scrisoare deschisă Președintelui Iohannis, Guvernului Dăncilă și AEP, Ramona Ioana Bruynseels cere din nou, Guvernului Dăncilă să aprobe prelungirea termenului de înregistrare pe listele electorale a cetățenilor români din diasporă.

Până în acest moment, au fost depuse circa 31.000 de cereri pentru votul prin corespondență și aproape 30.000 de cereri pentru votul în secții. Numărul de cereri depuse nu reflectă, nici pe departe, participarea la vot a diasporei, așa cum a fost ea înregistrată la precedentele alegeri. În aceste condiții, procedura înscrierii prealabile pare să nu rezolve deloc problema votului din diaspora, ci, dimpotrivă, este de natură să creeze alte complicații.

„În condițiile în care, în diaspora, nu există suficientă informare referitoare la condiția înscrierii pe liste sau procedura de urmat pentru această înscriere, devine obligatorie prelungirea perioadei în care pot avea loc aceste înscrieri”, a declarat Ramona Ioana Bruynseels.

Candidatul umanist la Președinția României, consideră că perioada de prelungire a acestui termen trebuie să fie una realistă, astfel încât să poată vota toți românii din afara granițelor.

„Numărul celor înscriși pe liste nu reflectă nivelul obișnuit de participare al alegătorilor din diaspora, iar acesta ar trebui să fie un indicator că este ceva nu funcționează. Dacă termenul limită de depunere a candidaturilor este de 22 septembrie, nu văd de ce pentru înscrierea alegătorilor din străinătate nu putem avea cel puțin același termen. Înscrierea se face online, cererile sunt înregistrate digital, deci nu este vorba de necesitatea prelucrării manuale a unui mare volum de date.

Obiectivul este și trebuie să rămână acela de a crea cadrul care să permită exercitare votului de către toți românii care doresc acest lucru, în cele mai bune condiții, nu acela de a introduce încă o procedură birocratică, termene limită și așa mai departe. Solicit Guvernului prelungirea termenului de înscriere precum și un mai mare efort de informare a românilor din străinătate în legătură cu procedura de înscriere”, a mai declarat Ramona Ioana Bruynseels.

Ti-a placut articolul?

Comentarii