Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:21 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se schimbă schimbarea! Proiect de ordin, în transparenţă, pentru revenirea la vechile reguli din programul Rabla (document)

ro

01 Apr, 2019 00:00 1929 Marime text
Dacă la finalul anului 2018, era anunţat faptul că în programul Rabla nu vor mai fi casate maşinile fără ITP, iată că un proiect de ordin de ministru, publicat joi, 28 martie, le permite posesorilor de autovehicule fără ITP valabil să participe la program.

O iniţiativă legislativă lansată joi în dezbatere publică, mai precis Proiectul de ordin privind modificarea Ghidului de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2017 – 2019, aprobat prin Ordinul viceprim-ministrului, ministrul mediului nr. 661/2017, ar schimba modul în care românii vor putea solicita sprijin financiar de la stat pentru a cumpără o nouă maşină.
Proiectul de act normativ va elimina obligaţia pe care o au în prezent cei interesaţi de a casa numai maşini cu ITP valabil. Propunerea renunţării la această condiţie vine la aproape şase luni de când a fost introdusă. Astfel, se va reveni la regulile ce s-au aplicat şi la programul Rabla de anul trecut.

În acest an vor putea fi casate, dacă îndeplinesc condiţia vârstei de peste opt ani, autoturisme, microbuze, autoutilitare uşoare sau autospeciale/autospecializate uşoare.
Potrivit Ordinului Ministerului Mediului nr. 661/2017, document care conţine regulile programului Rabla, în 2019, prima de casare se menţine la valoarea anul trecut, de 6.500 de lei, dar maşinile cumpărate vor trebui să emită mai puţine noxe, adică doar 120 g CO2/km, faţă de 130 g CO2/km, limita de anul trecut.
Suplimentar, persoanele interesate vor putea obţine, dacă maşina nouă este dotată cu un motor care nu generează mai mult de 96 g CO2/km, un ecobonus de 1.000 de lei şi un ecobonus în valoare de 1.700 de lei, dacă achiziţionează un autovehicul nou cu motor hibrid. Astfel, suma totală ce se va putea obţine în acest an prin programul Rabla este de 9.200 de lei.
 
 
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii