Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:13 21 02 2018 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

Sărbătoare în avans, cum nu s-a mai văzut! Festivalul Etniilor, de Ziua Dobrogei

ro

10 Nov, 2016 00:00 6765 Marime text
Anual, pe 14 noiembrie, se sărbătoreşte Ziua Dobrogei. În acest an, întreaga Dobroge va marca 138 de ani de la revenirea la România, după Războiul de Independenţă. Această zi se vrea a fi una a unităţii în diversitate, a comunicării şi a apartenenţei la o comunitate greu încercată de-a lungul timpului, dar care a demonstrat că respectul pentru ceilalţi şi toleranţa sunt cele mai bune „arme“ pentru a cuceri un loc de frunte la masa istoriei.
 
Pentru a permite cât mai multor constănţeni să marcheze aşa cum se cuvine această zi importantă, data celebrării a fost stabilită pentru duminică, 13 noiembrie. Astfel, toţi constănţenii sunt aşteptaţi în Piaţa Ovidiu, la Festivalul Etniilor Dobrogene, cu începere de la ora 12.00, când cele mai vechi comunităţi de la malul mării vor dezvălui lumea fascinantă a simbolurilor, a tradiţiilor, a dansurilor, a gastronomiei, a poveştilor şi a meşteşugurilor, într-un eveniment cultural-artistic ce se anunţă a fi la superlativ.
 
Pentru a asigura o manifestare de asemenea amploare, s-au implicat : Asociaţia Italienilor din România, Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada“, Comunitatea Aromână din România, Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România, Asociaţia Partida Romilor „Pro-Europa“, Primăria Comunei Cumpăna, Uniunea Armenilor din România, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România, Uniunea Democrată Turcă din România, Uniunea Elenă din România, Uniunea Polonezilor din România „Dom Polski“ şi Universitatea „Ovidius“ din Constanţa. Acestea pregătesc un spectacol inedit, ai cărui invitaţi speciali sunt Mahala Rai Banda, Aneta Stan şi Ionuţ Galani.
 
Târg gastronomic multietnic
 
Tot duminică, în aceeaşi locaţie - Piaţa Ovidiu -, îşi va deschide porţile Târgul gastronomic multietnic. Toate comunităţile ce convieţuiesc pe aceste plaiuri vor delecta pofticioşii şi curioşii, deopotrivă, cu cele mai bune preparate, după reţete originale. Organizatorii ne asigură că nu vor lipsi nici meşterii populari, „care s-au hotărât să îşi mute atelierele în stradă, mândri de tradiţiile şi meşteşugurile învăţate din moşi-strămoşi şi de produsele născute din mâinile lor îndemânatice“. Aici vă veţi putea desfăta privirea şi cu expoziţii dedicate Zilei Dobrogei, realizate în parteneriat cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
 
Pentru ca întreaga manifestare să se desfăşoare în perfectă siguranţă şi fără evenimente neplăcute, nu vor lipsi de la faţa locului echipe ale Grupării Mobile de Jandarmi „Tomis“ Constanţa, ale Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Constanţa, ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea“ şi ale Inspectoratului de Poliţie al Municipiului Constanţa.
 
Festivalul Etniilor Dobrogene este un eveniment susţinut de Primăria Constanţa, iar accesul este liber.
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii