Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
21:40 19 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Salariul minim va crește de la 1 decembrie. Cine va beneficia de mărirea de salariu diferențiat

ro

10 Nov, 2018 00:00 5603 Marime text
Ministerul Muncii și Justiției Sociale urmează să stabilească în mod diferențiat, în funcție de studii și vechimea în muncă, salariul minim brut. Mai precis, va exista un salariu minim general valabil și un salariu minim special pentru posturile ce necesită studii superioare și pentru cei cu o vechime minimă în muncă de 15 ani. Recent, Lia Olguța Vasilescu a anunțat că majorarea se va face de la 1 decembrie 2018.
 
Creșterea salariului minim pe economie la 2.080 de lei trebuia să se aplice de la 1 ianuarie 2019, dar Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, a anunțat această modificare pe Facebook. Toate aceste lucruri se vor aplica numai după ce, cuprinse într-un proiect de act normativ, sunt aprobate de Guvern și publicate în Monitorul Oficial.
 
Salariul urmează a fi diferențiat astfel: pentru cei care sunt angajați pe posturi pentru care sunt necesare studii superioare conform Clasificării Ocupațiilor din România, salariul minim va fi de 2.350 de lei; pentru cei cu cel puțin 15 ani vechime, salariul minim va fi tot de 2.350 de lei.
 
Printre posturile care necesită studii superioare, conform COR, se numără inspector de trafic rutier, administrator financiar, bibliotecar, traducător, jurnalist, corector, dar și multe altele, acestea fiind doar câteva exemple de ocupații. Angajatorii se folosesc de codurile aferente COR, publicat pe portalul Ministerului Muncii și al Justiției Sociale atunci când fac angajări, existând un risc major ca oamenii să fie angajați pe un alt cod COR pentru a scădea taxele plătite către stat, cât și câți bani să îi revină angajatului.
 
„Săptămâna viitoare sau la următoarea ședință de Guvern vom avea o ordonanță de urgență de modificare a Codului Muncii. În Codul Muncii, la ora actuală, se vorbește de salariul minim, dar nu se vorbește de salariul minim diferențiat între cei fără studii superioare și cei cu studii superioare și atunci primul pas pe care trebuie să îl facem este să modificăm Codul Muncii. După ce va fi modificat acest Cod al Muncii, va trebui să venim cu o hotărâre de Guvern. De la 1 ianuarie ar urma să fie salariul minim pe economie 2.080 de lei, iar salariul minim pentru cei cu studii superioare 2.350 de lei și pentru cei care au minim 15 ani vechime la fel, 2.350 de lei“, a menționat ministrul Muncii duminică, în cadrul unei emisiuni televizate. 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii