Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:31 27 09 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Salarii mai mici la Inspecția Muncii. Ce spune ministrul Violeta Alexandru

ro

13 Dec, 2019 21:08 1053 Marime text
Violeta Alexandru, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a declarat în presa televizată cu privire la angajații de la Inspecția Muncii care au primit salarii diminuate din cauza problemelor manageriale.
 
„Mi-am exprimat îngrijorarea pentru această situație creată. Avem soluții pentru acest fapt. Inspectoratele de muncă vor răspunde pentru aceste decizii. Nu mi-au adus nimic la cunoștință. Vă subliniez că este o situație creată de decizii manageriale”, a declarat Alexandru Violeta în această seară, în presa televizată.

„Am primit o adresă de la Inspecția Muncii: nu mai are bani de salariile din noiembrie care trebuie plătite în această lună! A achitat toate sumele rezultând din decizii ale instanțelor în litigii dintre angajați și IM/ITMuri. Dintr-o dată le-a achitat pe toate, inclusiv pe cele neplătite de peste doi ani. Am prezentat situația creată Prim-Ministrului care mi-a cerut să găsesc soluții. Când să prezint soluția, aflu că ITMurile au decis să dea salarii mai mici angajaților. Decizia le aparține fiind ordonatori terțiari de credite. Și răspunderea le aparține.
Una dintre primele măsuri după ce am ajuns în Minister a fost să verific că Ministerul și instituțiile din coordonare, ANPIS, ANOFM, Inspecția Muncii, Casa Națională de Pensii Publice și deconcentratele au resursele necesare până la sfârșitul anului. Da, a fost răspunsul. La rectificare am mai întrebat încă o dată și, ușor – ușor mi s-a spus că era nevoie de bani în plus pentru pensii și ajutoare sociale. Echipa guvernamentală a înțeles și a fost de acord să se suplimenteze sumele din bugetul Ministerului Muncii, deși toți colegii aveau urgențe și nevoi.
Ulterior au apărut noutăți, între care bani pentru ajutoarele de încălzire cu lemne, sume care, în mod normal, se prevedeau, cu responsabilitate, în buget, de la începutul anului. Alte nevoi au fost generate de recuperarea termenelor de răspuns prin decizii de recalculare a pensiilor. Am solicitat fondurile necesare și pentru acestea din Fondul de rezervă al Guvernului. Colegii din Cabinet m-au susținut. Am întrebat atunci din nou, mai este vreo instituție care a identificat nevoi suplimentare justificate și care trebuie rezolvate până la sfârșitul anului? Nicio solicitare.
Situația de la IM și ITM are aspect de prost management. Înclin să cred că este mai mult.
Cam așa arată lucrurile când vreau să fac treabă. Aproape în fiecare zi la fel.
Voi lua măsuri. Suspend puțin lucrurile atât de necesare pe care lucram. Ca să rezolv crize”, a scris ministrul Muncii și Protecției Sociale pe Facebook.

Sursă foto: Facebook/Violeta Alexandru

Ti-a placut articolul?

Comentarii