Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:57 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Salariații din asistență socială amenință cu protest la Ministerul Muncii

ro

19 Feb, 2024 17:45 781 Marime text

Imagine cu rol ilustrativ Sursa foto: Facebook/ Cartel alfa

 
  • Salariații din asistență socială își cer drepturile în stradă
Federaţia naţională sindicală din asistenţă socială şi protecţia copilului FNS „Pro.asist”, federaţie reprezentativă pentru sectorul de activitate ”Asistenţă Socială” declanșează acțiunile de protest privind salarizarea personalului din asistență social.

Marți, 20 februarie 2024, ora 10, în fața Ministerului Muncii și Solidarității Sociale membrii Federației FNS Pro.asist își vor exprima nemulțumirea față de politica salarială a guvernanților privind salariații din asistență socială.
 
Lista revendicărilor și nemulțumirilor
 
 

„Majorarea salariilor de bază cu 5% din ianuarie 2024 a dus la diminuarea venitului net în loc să crească! 70% din salariații sistemului de asistență socială, indiferent de vechime, erau încadrați în decembrie 2023 cu salariul minim garantat în plată, în ianuarie 2024, prin majorarea salariului de bază cu 5%, au pierdut din facilitățile fiscale, astfel că venitul lor net (în mână) a fost între -60 lei și +80 lei, mai bine de jumătate ”beneficiind” de diminuare în loc de majorare”, spun reprezentanții sindicali.

De asemenea, potrivit sursei, pentru al 3-lea an consecutiv nu se aplică Legea salarizării nr. 153/2017 iar inflația de 14,5% este suportată cu greu de salariați.
 

„Cerem aplicarea legii salarizării în integralitatea ei cu celeritate, pentru că, doar aplicarea articolului 12 din Legea 153/2017 respectiv, calcularea coeficienților din grilele de salarizare la salariul minim acordat în prezent ar aduce echitate, ar duce la dispariția discriminărilor şi discrepanțelor majore între salariile din întreg sistemul bugetar și în special în sistemul de asistență socială unde asistenții maternali profesioniști, asistenții personali care îngrijesc persoane cu handicap grav, părintele social, îngrijitorii și personalul de îngrijire a beneficiarilor servicii sociale, au pierdut gradația de vechime, fiind inclusă în salariul minim garantat în plată”, mai arată aceștia.

 
O altă problemă ridicată de Federația FNS Pro.asist  ar fi lipsa de personal, care „duce la situații extreme prin încărcarea personalului existent cu atribuții suplimentare ajungându-se la suprasolicitare, surmenaj, burnout, cu implicații majore pentru sănătatea salariaților dar și a serviciilor oferite beneficiarilor de servicii sociale!”
 
Federația FNS PRO.ASIST a atras atenția că interzicerea angajărilor în sistemul de asistență socială coroborat cu desființarea posturilor vacante duce la imposibilitatea asigurării continuității serviciilor sociale.
 

„Recomandările și măsurile lăsate de instituțiile care au efectuat controale în anul 2023 la furnizorii publici de servicii sociale, au vizat angajarea de personal și din acest motiv considerăm imperios necesară deblocarea angajărilor și în sistemul de asistență socială în cel mai scurt timp”, mai punctează sursa.

 
Citește și
Demolarea Bazarului Eliberării „La Gorbaciov” din municipiul Constanța scoate oamenii în stradă
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii