Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:50 04 12 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rompetrol Rafinare, cifră de afaceri în creștere cu 15% în primul trimestru 2017

ro

12 May, 2017 18:50 1688 Marime text
Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a înregistrat o cifră de afaceri brută în valoare de 821 milioane USD în primul trimestru din 2017, în creștere cu 15% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit situaţiilor financiare consolidate neauditate, conforme cu Standardele Internationale de Raportare Financiară. În primul trimestru al acestui an, profitul operațional EBITDA a s-a menținut la un nivel similar primului trimestru din 2016, de 34 milioane USD, în timp ce rezultatul net consolidat al companiei s-a apropiat de break-even.

Rezultatele consolidate ale Rompetrol Rafinare au fost susținute de evoluția pozitivă a indicatorilor financiari înregistrați pe segmentul de rafinare prin operarea rafinăriilor Petromidia Năvodari și Vega Ploiești. În primul trimestru din 2017, profitul operațional EBITDA al celor două unități de producție s-a ridicat la 27 milioane USD, în creștere cu 31% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cifra de afaceri a fost de 698 milioane USD, în creștere cu 21% comparativ cu primul trimestru din 2016, iar rezultatul net a consemnat o creștere cu 87%, situându-se la nivelul de -1,3 milioane USD. 

“Asigurând peste 40% din capacitatea de producţie a României, cele două rafinării, Petromidia și Vega, au continuat implementarea programelor de optimizare a proceselor de producţie şi de eficientizare a operaţiunilor derulate de companie, precum și prin creșterea ponderii produselor albe precum benzină, motorină și jet din totalul produselor finite. De asemenea, rezultatele financiare din primul trimestru al acesui an au fost influențate pozitiv de evoluția marjei brute de rafinare, care a crescut cu 16% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut”, a declarat directorul general al Rompetrol Rafinare, Yedil Utekov.


Randamentul produselor principale ale rafinăriei Petromidia a atins nivelul de 86,8% în primul trimestru din 2017, în creștere comparativ cu cel înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, rafinăria Vega a produs o cantitate mai mare de bitum în primul trimestru din 2017, de 4.200 tone, pe fondul creșterii cererii de piață pentru această categorie de produs. 
  
Compania a exportat o cantitate totală de produse de peste 531.000 tone în T1 2017, fiind cel mai mare exportator de produse petroliere al României.

Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 253 milioane USD în primul trimestru al anului 2017 şi peste 1,277 miliarde USD pentru anul 2016. Valoarea contribuției la bugetul de stat a depășind valoarea de 12,5 miliarde USD în perioada 2007 – 2016. 

Segmentul de rafinare

Cifra de afaceri brută pe segmentul de rafinare a atins nivelul de 698 milioane USD în trimestrul I 2017, în creștere cu 21% față de aceeași perioadă a anului 2016, fiind influențată în principal de creșterea cotațiilor internaționale ale produselor petroliere. Cotațiile pentru țiței de pe piața internațională s-au situat în jurul unei medii de 50 USD/bbl, în primul trimestru din 2017.

În trimestrul I 2017, cantitatea totală de materie primă procesată de rafinaria Petromidia a fost de 1,2 milioane tone, în scădere cu 7% față de perioada similară a anului trecut, când au fost procesate aproape 1,3 milioane de tone. Producția rafinăriei a fost influențată în principal de condițiile meteorologice nefavorabile din luna ianuarie 2017, cât de oprirea planificată a unor instalații pentru efectuarea lucrărilor necesare de mentenanță ale acestora.

Marja brută de rafinare s-a îmbunătățit, însă, în trimestrul I din 2017 față de aceeași perioadă a anului trecut cu 16% atingând un nivel de 49 USD/tonă față de 42,3 USD/tonă in trimestrul I din 2016.


Rafinăria Vega a procesat o cantitate totală de 60.834 tone în trimestrul I 2017, în scădere cu 8,15% față de perioada similară a anului trecut, când au fost procesate 66.231 de tone.
 
Segmentul de petrochimie

Divizia de petrochimie a Rompetrol Rafinare este unicul producător de polipropilenă din România, reuşind constant să îşi majoreze cota de piaţă si pe categorile secundare de produse. Strategia sa dinamică de dezvoltare asigură companiei o poziţie competitivă pe piaţa internă dar şi pe cea regională, în zona Mării Negre şi a Mării Mediterane, Europa Centrală şi de Est. 

Pe segmentul de petrochimie, compania a procesat o cantitate de peste 45.000 tone de materie prima în primul trimestru din 2017.

Segmentul de distribuție

Cifra de afaceri brută consolidată pentru segmentul de distribuție a înregistrat peste 500 milioane USD în trimestrul I 2017, în creștere cu 17% comparativ cu perioada similară a anului 2016.

Rompetrol Downstream, divizia de retail a KMG International în România, a continuat optimizarea canalelor de distribuţie a carburanților, dar și reducerea costurilor operaţionale şi implementarea unor politici comerciale flexibile, orientate către client.

Vânzările de carburanți înregistrate de companie au crescut semnificativ în primul trimestru din 2017, atât pe segmentul retail, care a consemnat o creștere cu 7% a carburanților vânduți, cât și pe segmentul en-gros, în creștere cu 14%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Cantitatea totală de GPL vândută în primul trimestru al acestui an a crescut cu 34% față de cea comercializată în primul trimestru din 2016.

Indicatorii financiari ai segmentului de distribuție au fost influențați de evoluția cotațiilor internaționale pentru produsele petroliere. Cotațiile Platts (FOB Med Italy-mean), exprimate în moneda de referință, USD, au fost, în medie, cu aproximativ 37% mai mari pentru benzină și cu 53% mai mari în cazul motorinei, în primul trimestru al anului 2017, comparativ cu perioada similară din 2016. Deprecierea de aproximativ 4% a leului față de dolarul american a făcut ca aprecierea efectivă, în moneda națională a celor două cotații să fie de aproximativ 42% pentru benzină și 60% la motorină. În paralel, pe plan intern, începand cu 1 ianuarie 2017, TVA a scăzut de la 20% la 19%, iar accizele la carburanți au fost reduse cu 70 eurocenti/1.000 de litri, modificari care s-au transferat integral în prețurile plătite de clienți la pompă.

La sfârșitul lunii martie 2017, segmentul de distribuție al Rompetrol Downstream cuprindea 752 puncte de comercializare, incluzând aici rețeaua de stații proprii, stații partener, stații mobile: Expres si baze interne de 9mc si 20 mc.

Compania a continuat în anul 2016 programul de îmbunătăţire a activităţilor şi operaţiunilor sale prin transferul benzinăriilor Rompetrol din administrarea companiei în cea a partenerilor/dealerilor. În anul 2017, rețeaua de stații de alimentare cu carburant va fi extinsă cu 10 noi stații, în paralel cu continuarea procedului de rebranding de interior al stațiilor existente, program dezvoltat în proporție de 95%. 

Ti-a placut articolul?

Comentarii