Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:07 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Românii, solidari cu ucrainenii. Mii de oferte de cazare gratuită

ro

30 Mar, 2022 19:29 933 Marime text
Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a creat un grup public destinat voluntarilor care doresc să ajute ucrainenii care fug de teama războiului. De la începutul invaziei rusești în Ucraina, granițele României sunt pline de persoane în căutarea unui loc sigur, iar românii nu au ezitat să le sară în ajutor. Pe grupul UNIȚI PENTRU UCRAINA - Об'εднанi за Украiну - United for Ukraine sunt în prezent peste 276 000 de membri, iar numărul lor crește constant.

Cu toții s-au mobilizat pentru sprijinirea ucrainenilor care intră în România zilele acestea - sunt peste 30000 de oferte de la voluntari peste tot în țară și chiar în diaspora.

”Cu denumirea în ucraineană și engleză grupul este deja cunoscut printre ucraineni. Sunt foarte multe cazuri rezolvate pe loc - oameni fugiți din calea bombelor care au scris că au nevoie de transport sau cazare și au fost preluați direct de către membrii grupului. Din Constanța și până la Cluj, de la Suceava la București, toată lumea se implică”, explică Vlad Gheorghe. De asemenea, curg ofertele de locuri de muncă, donații de alimente, haine, alte produse strict necesare celor care își lasă în urmă casele și agoniseala de-o viață. Sunt foarte multe oferte de transport pe teritoriul României și către alte destinații europene, sunt chiar români care se oferă să plătească bilete de avion pentru ucraineni care doresc să continue călătoria spre locurile unde au rude sau prieteni care îi pot adăposti.
Pe grupul creat de europarlamentarul român se găsesc și oferte din partea cetățenilor străini care trăiesc în România și care doresc, la rândul lor, să ajute. Există și câteva zeci de oferte din partea persoanelor juridice, fie ONG-uri, fie companii, pensiuni și restaurante care pun la dispoziție propriile resurse în sprijinul refugiaților ucraineni. ”Este o manifestare impresionantă de solidaritate! Românii demonstrează și acum că știu să fie Oameni pentru Oameni, este excepțională rapiditatea și generozitatea de care dau dovadă în contextul tragediei umanitare provocate de regimul putinist”, consideră Vlad Gheorghe.

”Alături de colegii mei din grupul Renew Europe am solicitat cele mai drastice sancțiuni pentru Rusia și Vladimir Putin, dar dincolo de a fi membri în parlamentul European suntem oameni la rândul nostru, avem familii, de aceea nu am putut sta deoparte și am creat acest grup”, explică europarlamentarul USR.

”Pe cât este de apreciat solidaritatea oamenilor simpli, pe atât este de condamnat organizarea din partea statului român. Din păcate, chiar și în aceste momente de criză la granițele noastre, guvernul PSD-PNL-UDMR a dat dovadă de nepăsare și incompetență - în primele zile, singurii care au întâmpinat ucrainenii la frontieră au fost ONG-urile și voluntarii. Ei sunt în continuare principala forță de organizare a ajutorului umanitar. Este intolerabil pentru un stat membru NATO și UE să fie atât de nepregătit în fața unei tragedii generate de atacul trupelor rusești la doar câteva sute de kilometri de România”, consideră europarlamentarul USR, Vlad Gheorghe.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii