Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:33 07 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România și Ucraina cer intensificarea prezenței militare în Marea Neagră

ro

06 Nov, 2021 10:35 1248 Marime text
  • Ucraina și România doresc ca aliații occidentali să-și intensifice prezența militară în Marea Neagră, acuzând Rusia că militarizează regiunea, potrivit scrisorilor obținute de DefenseNews.
Avertismentele arată că agresiunea Rusiei și desfășurarea sistemelor de rachete în Crimeea îi amenință pe aliați.

„Rusia a stabilit spațiul de anti-acces/refuzare a zonei (A2AD) pe Marea Neagră”, a scris trimisul Ucrainei, Oksana Markarova, în scrisoarea sa din 29 octombrie 2021.


Acesta a declarat că Moscova folosește zona ca o trambulină pentru operațiunile sale în Siria.

„Abilitatea NATO de a-și apăra statele membre și de a oferi posibilă asistență țărilor terțe - Ucraina și Georgia - a fost grav subminată”, a explicat el.

„Militarizarea tot mai mare a peninsulei Crimeea pune în pericol nu numai statele litorale Mării Negre, ci și regiunea extinsă”, a scris ambasadorul.


El a adăugat că NATO ar trebui să detalieze planurile comune de răspuns în cazul în care Rusia întreprinde un atac armat asupra Mării Negre.
 
Luna trecută, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a vizitat aliatul NATO, România, Ucraina și Georgia, în cadrul unui turneu pentru a-i asigura pe aliați și pentru a-i încuraja să coopereze.

În timpul călătoriei, care s-a încheiat la sediul NATO de la Bruxelles, nici Austin, nici secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, nu au dezvăluit planurile de creștere a forțelor la Marea Neagră.

„Nu există nicio modificare a capacității noastre operaționale sau a posturii de descurajare”, a declarat joi, 4 noiembrie 2021, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, locotenent-colonel Anton Semelroth.

„Operăm în Marea Neagră și în multe alte zone din întreaga regiune în mod regulat, ceea ce face parte din angajamentul nostru continuu și reasigurarea față de aliații și partenerii noștri NATO”, a adăugat acesta.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii