Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:43 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Robbie Robertson, chitaristul canadian și fondatorul trupei The Band, a murit la vârsta de 80 de ani

ro

10 Aug, 2023 09:52 785 Marime text
Sursă foto: Facebook/Robbie Robertson
  • Chitaristul canadian Robbie Robertson, fondatorul trupei americano-canadiene de folk şi rock The Band, a încetat din viaţă, miercuri, 9 august 2023, la vârsta de 80 de ani, a declarat managerul său pentru revista Variety, transmite AFP, conform AGERPRES.
 
Chitaristul canadian Robbie Robertson, fondatorul trupei americano-canadiene de folk şi rock The Band, a încetat din viaţă, miercuri, 9 august 2023, la vârsta de 80 de ani, a declarat managerul său pentru revista Variety, transmite AFP, conform AGERPRES.

Colaborator al lui Bob Dylan, Robertson a compus cele mai cunoscute piese ale grupului său The Band - care a activat de la sfârşitul anilor '60 până la jumătatea deceniului următor - precum "The Weight", "The Night They Drove Ol' Dixie Down" şi "Up On Cripple Creek".

Potrivit agentului său, citat de Variety, Robertson a murit înconjurat de familia sa. Potrivit site-ului specializat în informaţii despre celebrităţi TMZ, care citează surse apropiate artistului, cauza decesului ar fi fost cancerul de prostată.

Robbie Robertson s-a născut la 5 iulie 1943 în Toronto, Canada, mama sa fiind nativă americană. În adolescenţă, el a plecat la drum alături de festivalurile de muzică itinerantă, înainte de a se alătura unor mici grupuri muzicale.

„Cânt la chitară de atât de mult timp, încât nu-mi aduc aminte când am început”, a declarat el odată pentru revista Rolling Stone. „Îmi imaginez că am intrat în rock ca toţi ceilalţi”, a spus el cu modestie.


Chitarist şi compozitor, el a fondat ulterior, în anii '60, un grup pe care îl va denumi în cele din urmă The Band, împreună cu Levon Helm la voce, tobe şi chitară, Garth Hudson la clape şi saxofon, Richard Manuel la pian, percuţie şi voce şi Rick Danko la chitară bas.

Hudson este ultimul supravieţuitor al grupului, care a colaborat în forţă cu Bob Dylan, în special pe albumul "Blonde on Blonde".

Grup tipic de muzică folk şi rock în Statele Unite în anii '60 şi '70, The Band a lăsat în urmă melodii antologice precum "The Weight", un amestec de folk, country şi gospel, evocând întinsele spaţii sălbatice şi partea de sud a ţării.

The Band s-a numărat printre trupele şi artiştii care au urcat pe scena celebrului festival Woodstock, în 1969, şi a produs albumele "Music from Big Pink", "The Band" şi "Cahoots".

Concertul de adio al formaţiei, susţinut la San Francisco în 1976, a fost ecranizat doi ani mai târziu, în documentarul regizorului Martin Scorsese intitulat "The Last Waltz", un film care a deschis calea lungmetrajelor rock.

Robertson a devenit ulterior apropiat de Martin Scorsese, care l-a angajat ca muzician pentru filmele sale "Casino" şi "Gangs of New York".

Chitaristul nu a mai efectuat turnee, însă a lansat o serie de albume solo şi a cultivat un personaj apreciat de publicul muzicii rock şi folk şi de cercul restrâns al poeziei americane.

„M-am gândit la câteva cuvinte care m-au condus către altele”, a declarat el pentru Rolling Stone referitor la capodopera sa "The Weight", a încheiat sursa citată. 

 

Citește și:
Firma lui Laurențiu Duță de la 3 Sud-Est va organiza Zilele Mangaliei
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii