Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:59 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Risc mare de producere de avalanșe la Bâlea Lac! Meteorologii avertizează

ro

28 Jan, 2024 19:00 728 Marime text
foto: wikipedia.org Meteorologii avertizează că este risc mare de producere de avalanşe, de gradul patru pe o scară de la unu la cinci, la peste 1.800 de metri altitudine în Munţii Făgăraş, în zona turistică Bâlea Lac, potrivit Buletinul nivometeorologic transmis duminică AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în Munţii Făgăraş, la peste 1.800 de metri este cel mai mare risc de avalanşe din toţi munţii din ţară unde se fac astfel de măsurători. Tot aici este şi cel mai mare strat de zăpadă de la o staţie meteo montană din România, de 1,27 metri.

La peste 1.800 de metri în Masivul Făgăraş s-au acumulat între 30-40 de centimetri de zăpadă proaspătă în ultimele 48 de ore, "în special pe versanţii nordici, iar vântul intens a determinat formarea de noi plăci de vânt în apropierea crestelor, extrem de instabile, mai ales pe versanţii estici şi sudici".

Meteorologii explică că este posibilă "declanşarea unor avalanşe de dimensiuni medii şi mari" la peste 1.800 de metri.

"În zonele adăpostite sunt depozite recente de zăpadă ce depăşesc 1-2 metri. În profunzime, stratul mai vechi este în general îngheţat şi compact. Astfel, stratul instabil de la suprafaţă depăşeşte pe alocuri 40-50 cm şi poate aluneca cu uşurinţă peste cel vechi, în special la supraîncărcări, dar izolat şi în mod spontan pe pantele mai înclinate, favorizând declanşarea unor avalanşe de dimensiuni medii şi mari. Riscul este mare (4)", explică meteorologii sibieni.


Sub altitudinea de 1.800 de metri în Munţii Făgăraş este risc însemnat de avalanşă, de gradul trei. 


Citește și:

Județul SibiuRisc de avalanșă la Bâlea Lac. Ce le recomandă salvamontiștii schiorilor (VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii