Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:16 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rezolvarea găsită de Parlament pentru problema lipsei medicilor de familie din Delta Dunării

ro

29 Jun, 2019 00:00 2523 Marime text

Pe 20 iunie 2019, preşedintele României a promulgat Legea pentru completarea art. 8 alin. (2) din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.18/2017 privind asistenţa medicală comunitară. Iniţiativa parlamentară a avut ca scop introducerea în categoria profesională a persoanelor care pot acorda asistenţă medicală comunitară a medicilor specialişti de medicină de familie.

Modificarea are impact pozitiv mai ales în zonele izolate şi defavorizate, aşa cum sunt cele din Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării” şi Munţii Apuseni care sunt declarate prin OG 27/19966 cu privire la acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele locaţii din zonele menţionate, republicată, unde atragerea medicilor de familie se realizează cu mare dificultate.

Este necesară funcţionarea cabinetelor medicale individuale în localităţi din Delta Dunării, mai ales în sezonul rece, fiind un grad de izolare ridicat, iar locuitorii nu au posibilitatea să se deplaseze în alte localităţi pentru a obţine servicii medicale în asistenţă medicală primară.

Astfel, vor fi incluşi în categoria profesională medicii comunitari cu specialitatea medicină de familie. Aceştia vor avea raporturi contractuale cu UAT şi vor fi finanţaţi din bugetul local prin decontări de la Ministerul Sănătăţii, prin direcţiile de sănătate publică judeţene.

Măsura s-a impus deoarece în Delta Dunării, dintr-un număr total de 7 comune din perimetrul rezervaţiei, doar 3 comune - C.A. Rosetti, Chilia Veche şi Sfântu Gheorghe - au cabinet medical individual de medicină de familie funcţional, doar în satul de reşedinţă al unităţii administrativ-teritoriale. Rămân astfel patru comune, Crişan, Ceatalchioi, Pardina şi Maliuc, care nu au cabinete medicale individuale funcţionale din lipsă de medici, nici măcar în reşedinţa comunei, deşi nu putem spune că nu s-au făcut demersuri către atragerea de medici de familie atât de CAS Tulcea, cât şi de primăriile în cauză. De menţionat este că aceste 4 comune sunt total izolate în condiţii meteo extreme pe timpul iernii, în aceeaşi situaţie fiind şi 11 sate situate în perimetrul Deltei Dunării.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii